БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЧерез підвищення ренти Україна втратить власний газовидобуток – АГКУ

Через підвищення ренти Україна втратить власний газовидобуток – АГКУ

11 лютого 2022
 
Асоціація газовидобувних компаній України, яка об’єднує провідні видобувні підприємства, категорично проти законопроєкту № 7038, що передбачає радикальне підвищення ставок рентної плати за видобування природного газу.
 
Як раніше повідомлялося в ExPro, зазначений законопроект Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження диференційованої рентної плати за видобування газу природного, автором якого є депутат від «Слуги народу» Данило Гетманцев, зявився на сайті Верховної Ради 9 лютого 2021р.
 
Це створить загрозу національним інтересам держави та нівелює цілі Національної економічної стратегії із забезпечення потреб українських споживачів газом власного видобутку до 2030р.
 
Україна ризикує втратити власне газовидобування через емоційні рішення влади та ініціативи. Країна, яка прагне бути частиною Європейського Союзу, не може думати лише про сьогодні, а повинна мислити стратегічно. Українська влада має бути зацікавлена у нарощенні газовидобутку, адже зупинка інвестиційної діяльності призведе до ще більшої залежності від імпорту енергоресурсів.
 
Досвід видобувних країн ЄС, які, як і Україна, є залежними від імпорту газу, показує, що рентні ставки за видобуток газу там є в рази нижчими, ніж в Україні. У Польщі вони становлять 1,5-3%, у Румунії – від 3,5% до 13%, в Угорщині – від 2% до 30%. Жодна із видобувних країн не вдається до радикальних заходів, адже добре розуміють важливість роботи газовидобувних компаній та залучення інвестицій для зміцнення енергетичної безпеки, особливо в сьогоднішніх реаліях.
 
Таке значне податкове навантаження змусило більшість компаній повністю зупинити інвестиційну діяльність. Уже в 2015 році було згорнуто проєктів на суму $400 млн, що призвело до неможливості буріння 90% свердловин, які раніше компанії планували пробурити.
 
У 2015 р у порівнянні з 2014-тим незалежні газовидобувники зменшили капітальні інвестиції в сектор на 80%. Частина компаній скоротила обсяги видобутку, а в деяких падіння становило 40-50%.
 
Єдиним джерелом для фінансування нафтогазовидобувних проєктів є саме доходи видобувних підприємств. Без постійного вкладання значних коштів у розвідку та розробку нафтогазових ділянок, видобуток буде зменшуватися щонайменше на 10-15% в рік.
 
Асоціація газовидобувних компаній України закликає Парламент не підтримувати законопроєкт № 7038, та звертається до Президента України та Уряду невідкладно вжити заходів, щоб не допустити зупинку інвестиційної діяльності та втрату вітчизняного газовидобутку.