БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЩодо ініціатив Уряду з підвищення ренти за видобування природного газу

Щодо ініціатив Уряду з підвищення ренти за видобування природного газу

17 лютого 2022
Щодо ініціатив Уряду з підвищення ренти за видобування природного газу.
Останні декілька років ми всі в галузі говоримо про стратегічну необхідність збільшення видобутку газу в Україні. Це не просто стратегічно важливо, це важливо для збереження вцілому нашої країни. 
      В цьому контексті Уряд повинен детально аналізувати ті напрямки, де працює державний та приватний бізнес та думати, де підтримати його, щоб він наростив видобуток і показав той результат, який так необхідний зараз державі в умовах війни. 
       Сьогодні видобуток приватних компаній компенсує падіння видобутку природного газу «Укргазвидобування». 
Останні програми з видобутку газу приймалась в країні за ситуації, коли податки на видобуток природного газу були надто високими. Декілька років знадобилось для того, щоб докорінно змінити відношення до сфери видобутку та компаніям отримати стимули для оновлення фондів.
       На сьогодні на порядку денному галузі стоять питання збільшення геологорозвідки, збільшення буріння в умовах виснажених родовищ, отримання нових ліцензій для розробки нових покладів, інтенсифікація експлуатуючих свердловин. Всі ці заходи можливі за тісного співробітництва держави та інвесторів. Якщо не буде діалогу – не буде збалансованих рішень на користь галузі. 
     Ініціативи Уряду останніх днів, де розглядається питання значного підвищення ренти – свідчить про відсутність конструктивного діалогу бізнес-держава в цій стратегічній галузі для економіки та безпеки країни. 
      Без сумніву, чергове збільшення податкового навантаження на газовидобувні підприємства у 2022 році повторить сценарій восьмирічної давнини. Нагадаємо, що влітку 2014 року 
влада більш ніж у 2 рази підвищила рентні ставки за видобуток газу і продовжила їх на весь 2015 рік.
Вважаю, що такі не прораховані, непродумані рішення завдадуть шкоди розвитку галузі в Україні, яка, навпаки, сьогодні потребує значних інвестицій та особливої уваги держави.