БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниРоман Сторожев: Закон «Про ринок природного газу» відкриває можливості для лібералізації сектора і подальших реформ

Роман Сторожев: Закон «Про ринок природного газу» відкриває можливості для лібералізації сектора і подальших реформ

14 квітня 2015
Законопроект «Про ринок природного газу» відкриває можливості для реформування та лібералізації сектора. Це стало можливо завдяки тому, що в основу нормативного документа була покладена краща прогресивна європейська практика регулювання енергетичних ринків, а його норми відповідають принципам Третього енергопакету ЄС та зобов'язанням України в рамках Енергетичного співтовариства. Про це заявив Президент Асоціації «Надрокористувачі України» Роман Сторожев.
 
Для видобувних компаній прийняття даного законодавчого акту має величезне значення: відповідно до норм законопроекту №2250, повинен бути створений оптовий ринок газу із системою двосторонніх договорів і системою фінансових гарантій, заснований на принципі свободи договору. «Видобувні компанії готові до переходу на принципи відкритої конкуренції, недискримінаційності, ринкового ціноутворення і найголовніше: законодавчо гарантований принцип невтручання держави в діяльність господарюючих суб'єктів ринку природного газу. Тому важливо, що окремою нормою закріплена одна з функцій незалежного регулятора ринку: гарантування права свободи договору щодо купівлі-продажу або поставки природного газу, а також передбачена процедура моніторингу виникнення договірних практик, які обмежують конкуренцію на ринку, і механізм їх усунення », - пояснює Роман Сторожев.
 
На думку надрокористувачів, конкурентні відносини в «точках продажів» або на біржах згодом, дадуть можливість ринковими механізмами визначати ціну на природний газ на внутрішньому ринку, пропонувати якісні супутні послуги споживачам. Єдина ціна на природний газ для всіх категорій споживачів дасть можливість добувної галузі - як приватним, так і державним компаніям, - розвиватися в залежності від власної бізнес стратегії, інвестиційних можливостей, а не відповідно до вимогою забезпечити дешевий газ для окремих споживачів. І в контексті приведення ціни для всіх категорій споживачів до ринкового рівня слід відзначити кілька факторів:
 
- Як тільки запрацює повноцінний ринок, ціна не буде завищеною, але відповідати реальній собівартості з урахуванням інвестиційної складової;
 
- Запускається механізм енергозбереження, що в перспективі має означати достовірний облік споживаного природного газу усіма без винятку категоріями споживачів та вільний вибір постачальника необхідного обсягу ресурсів за прийнятною ціною;
 
- Все кошти державного бюджету, які раніше спрямовувалися на покриття дефіциту НАК «Нафтогаз України», тепер можуть і повинні бути спрямовані на забезпечення адресних субсидій населенню. Крім того, ця стаття витрат державного бюджету додатково буде фінансуватися за рахунок податкових платежів, які будуть збільшуватися прямо пропорційно збільшенню обсягів видобутку.
 
Таким чином, впровадження ринкових механізмів здатне вирішувати не тільки проблеми газодобувної галузі, а й забезпечувати вирішення державою соціальних питань, наприклад субсидування тарифів для незахищених верств населення. І пропонований законопроектом механізм є більш ефективним, апробованим в інших європейських державах, а не квазіфінансірованіем у вигляді перехресного субсидування, яке перетворило енергетичну галузь - один з найбільш перспективних бізнесів у всьому світі - в дотаційний сегмент українського державного бюджету.
 
Прийняття законопроекту вже високо оцінили партнери України з ЄС і відзначили, що з цього моменту починається процес імплементації всіх норм, які закладені в документі, а також починається процес реформування енергетичної галузі за принципами: відкритості ринків природного газу для всіх споживачів і постачальників, оптових покупців і оптових продавців Енергетичного співтовариства, усунення обмежень для торгівлі природним газом між країнами - сторонами ЕС і посилення інтеграції національних ринків.
 
В результаті нова модель газового ринку України, пропонована до впровадження нового законопроекту, повинна буде забезпечувати реальну можливість вибору всім його споживачам, створювати нові можливості для розвитку бізнесу та збільшення транскордонної торгівлі для досягнення підвищення ефективності, конкурентних цін, поліпшення якості обслуговування, а також для підвищення енергобезпеки та стабілізації економіки України.
 
 
14 квітня 2015
oil-gas-energy.com.ua