БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУ Раду подано законопроект, який лобіює інтереси приватних газовидобувників, - експерт

У Раду подано законопроект, який лобіює інтереси приватних газовидобувників, - експерт

16 квітня 2015
У Раду був поданий законопроект, що дозволяє добувним компаніям продавати газ НАК «Нафтогаз України» по спецдоговорам.
 
Більшість факторів, які негативно позначаються на українському газовидобутку, пов'язані з не зовсім виваженою політикою держави з видобутку природного газу. У зв'язку з цим, заступник голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат України Олександр Онищенко 17 березня поточного року подав у Раду законопроект №2395 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо умов оплати рентної плати за користування надрами) », який передбачає можливість для газовидобувників укладати з компанією« Нафтогаз України »спеціальні договору на пряму поставку блакитного палива приватними компаніями державному монополісту.
 
Законопроект Онищенко пропонує, за наявності надлишків природного газу і неможливості їх реалізації приватними газодобувними компаніями, з одного боку, і обов'язку сплати ними рентних платежів за умови видобутку, а не продажу, з іншого боку, для своєчасної сплати рентних платежів викуп природного газу може здійснюватися НАК «Нафтогаз України» на внутрішньому ринку.
 
При цьому провідний експерт ринку, директор НТЦ «Психея» Сергій Сапегін звернув увагу на те, що цей законопроект А. Онищенко писав для свого бізнесу (йому належать такі газовидобувні компанії як «Надра Геоцентр», «Нефтегазсбит», «Газконтіненталь», ТОВ « ГК Газовий альянс »,« Пласт ») та своїх колег. «У даному законопроекті просто-напросто лобіюються приватні інтереси, в даному випадку - інтереси Онищенко», - підкреслив експерт.
 
Як повідомив «Терміналу» Роман Сторожев, Президент асоціації «Надрокористувачі України», 9 квітня 2015 у Верховній раді України був прийнятий у другому читанні Закон України «Про ринок природного газу», який передбачає виключно ринкові відносини в галузі. «Норми закону виписані відповідно до європейських умов регулювання енергетичних ринків. Тому відносини між господарюючими суб'єктами повинні ґрунтуватися на ринковому механізмі, а привілеї чи дискримінація щодо будь-якого учасника ринку неприпустимі », - підкреслив Р. Сторожев.
 
За словами експерта, законопроект №2395, якщо розглядати його вплив на ринок, повинен передбачати можливість для НАК «Нафтогаз України» купити ресурс за ринковою ціною і не вище граничної, а для продавця в особі видобувної компанії продати природний газ за ринковими умовами.
 
«Крім того, в законопроекті немає норми, яка регулює строки для розрахунку НАК« Нафтогаз України» за поставлений газ. У той же час видобувна компанія отримує відстрочку щодо термінів оплати рентного платежу до бюджету, тривалість якої також не врегульована. Тому всі учасники ринку в питанні постачання природного газу повинні керуватися принципом свободи договору, до всіх учасників ринку повинен застосовуватися єдиний підхід щодо сплати податків і зборів, а фінансові зобов'язання виконуватися тільки грошовими коштами з метою наповнення державного бюджету », - уклав Р. Сторожев.
 
Детальніше матеріал читайте в журналі «Термінал» №15 (757) від 13 квітня 2015
 
 
16 квітня 2015
Oilreview