БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниДепутати мають намір врегулювати видобуток бурштину

Депутати мають намір врегулювати видобуток бурштину

27 квітня 2015
У першому читанні прийнято законопроект, спрямований на регуляцію користування надрами для видобутку бурштину, реалізації бурштину та функціонування бурштинової біржі
 
Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 1351-1 «Про видобування та реалізації бурштину», спрямований на створення легального ринку бурштину. Передбачено введення для первинного надрокористувача спрощеної процедури отримання спеціального дозволу на користування надрами для видобутку бурштину. При цьому первинний надрокористувач повинен виконати поділ ділянки бурштиноносних надр на старательські ділянки, які за заявочним принципом підлягають розподілу між старательськими артелями. Видобуток бурштину здійснюють старательські артелі згідно з умовами договору про видобуток бурштину, вимоги щодо укладення та припинення такого договору регулюються окремим розділом закону.
 
Законопроект також регулює особливості видобутку та реалізації бурштину на бурштиновій біржі. Окремі розділи законопроекту присвячені правовому регулюванню особливостей утворення та діяльності старательської артелі, а також принципам функціонування бурштинової біржі.
 
Пропонується визначити види і строки користування бурштиноносними надрами особами, які можуть бути користувачами таких надр, порядок укладення договорів про видобуток бурштину та ін. У проекті також встановлюється статус спеціалізованих комунальних підприємств та старательських ​​артелей в бурштиновій галузі, порядок надання спеціальних дозволів на користування бурштиноносному надрами, плати за їх використання, порядок поділу ділянок таких надр на старательські ділянки і т. д. Крім того, визначаються особливості набуття права користування геологічною інформацією про бурштиноносні надра, порядок утворення та діяльності бурштинової біржі, особливості проведення біржових операцій на таких біржах і т. д .
 
 
27 квітня 2015
Юрліга