БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниНайближчим часом частка вільного ринку газу може збільшиться на 16 млрд кубометрів

Найближчим часом частка вільного ринку газу може збільшиться на 16 млрд кубометрів

27 квітня 2015
Не ринкові інструменти, які застосовувалися для регулювання відносин на ринку природного газу, призвели до збитків видобувних компаній. Про це заявив Президент Асоціації «Надрокористувачі України» Роман Сторожев на круглому столі, який проходив 23 квітня 2015 в Києві. За словами Р. Сторожева, внаслідок дії Постанови КМУ № 647 видобувні компанії були обмежені в реалізації видобутого ресурсу, що призвело до появи надлишків і спровокувало падіння цін на ринку.
 
У той же час компанії, які не могли реалізувати споживачам свій видобутий ресурс, повинні були заплатити ренту в бюджет і тим самим на тлі падіння цін від європейських постачальників і "Газпрому" отримали збитки замість прибутку. Крім того, високі рентні ставки вже призвели до зменшення обсягів видобутку: згідно з даними статистики, видобуток природного газу в Україні в січні-березні 2015 року, без урахування анексованого Криму, скоротилася порівняно з січнем-березнем 2014 на 3,1% - до 4,8 млрд. кубометрів.
 
Діяльність видобувних компаній в цілому регулюється Законом України «Про нафту і газ». Але дія Законопроекту України «Про ринок природного газу» поширюється на них в той момент, коли видобувна компанія продає видобутий газ на підставі договору купівлі-продажу. Далі оптовий продавець (трейдер) купує природний газ в українських видобувачів або оптових продавців (трейдерів), а також у видобувачів або оптових продавців (трейдерів) за кордоном. Тому в рамках роботи над законопроектом про незалежного регулятора ринку важливо окремою нормою закріпити як одну з функцій - гарантування права свободи договору щодо купівлі-продажу або поставки природного газу, а також передбачити моніторинг виникнення договірних практик, які обмежують конкуренцію на ринку, і механізм їх усунення .
 
На думку Асоціації «Надрокористувачі України», видобувні компанії готові до переходу на принципи відкритої конкуренції, недискримінаційності, ринкового ціноутворення і найголовніше: законодавчо гарантований принцип невтручання держави в діяльність господарюючих суб'єктів ринку природного газу.
 
Організація повноцінного ринку передбачає і ринкову ціну на природний газ для всіх споживачів. На думку Романа Сторожева, в перспективі частка вільного ринку протягом декількох наступних років може збільшитися на 16 - 16,7 млрд. кубометрів, які споживає сьогодні населення, і 10 - 10,7 млрд. кубометрів, які споживають підприємства ТКЕ. Таким чином, надрокористувачі вважають, що реформа газового ринку розширить можливості для реалізації природного газу українського видобутку приватними компаніями і буде хорошим сигналом для інвесторів.
 
 
27 квітня 2015
"Українська енергетика"