БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниEuropean Lithium готується почати розвідку ділянки Добра навесні 2023 р.

European Lithium готується почати розвідку ділянки Добра навесні 2023 р.

27.09.2022

ТОВ «Європейський літій Україна» Михайла Жернова планує ропочати розвідку на ділянці літієвих руд Добра в Кіровоградській області навесні 2023 року – якщо отримає спеціальний дозвіл на користування надрами. Попередні плани щодо початку робіт обговорили під час Ради Директорів австралійської European Lithium (EUR), яка відбулася у вересні. Повідомив NADRA.info Михайло Жернов – невиконавчий директор European Lithium.

«Відбулася Рада Директорів European Lithium, на якій ми підбили підсумки 2022 року (фінансовий рік завершився 30 червня). Компанія знаходиться в активній фазі підготовки до запуску видобування і переробки на нашому Австрійському родовищі (проект Вольфсберг – прим. NADRA.info). Ми сьогодні є лідерами по термінах запуску видобування і переробки літію в Європі», – заявив Михайло Жернов. Він також нагадав, що проектний обсяг інвестицій EUR в австрійський проект – 500 млн дол. США, а першу партію hydroxid lithium планують отримати наприкінці 2024 року. Як ми писали раніше, про постачання першої партії продукції компанія домовилася з європейським виробником автомобілів BMW AG.

Також Михайло Жернов заявив, що Рада Директорів EUR обговорила попередній план інвестицій в українські проекти на 2023 р.

«Цей план передбачає початок розвідки Доброї навесні 2023 року. До кінця 2022 року планується затвердити детальний і технічний план розвідки. Всі директори EUR єдині в питанні, що компанія продовжує інвестувати і вірити в Україну в поточних реаліях», – повідомив Жернов.

Нагадаємо, на початку 2022 р. European Lithium Limited (Австралія) і група Millstone&Co бізнесменів Михайла Жернова (Україна) і Роберта Квітковського (Польща) домовилися про спільну реалізацію літієвого проекту Wolfsberg в Каринтії (Австрія). Окрім спільної роботи в Австрії, компанії домовилися про спільну розробку українських літієвих проектів.

В листопаді 2021 р. повідомлялося, що European Lithium погодилася придбати українське ТОВ «Європейський літій Україна» (попередня назва ТОВ «Петро-Консалтінг»), яке бореться в судах за спеціальні дозволи на видобуток на родовищі літієвих руд Шевченківське і ділянці Добра. Угоду буде укладено після того, як українська компанія отримає спецдозволи на літієві родовища.

В жовтні 2021 р. Шостий апеляційний адміністративний суд «засилив» рішення ОАСК від 15.07.2021, і підтвердив незаконність повернення Державною службою геології та надр України заяви ТОВ «Петро-Консалтінг» про отримання спеціального дозволу на ділянку Добра без проведення аукціону. Також у рішенні йдеться про зобов’язання Держгеонадр повторно розглянути заяву компанії “та прийняти рішення відповідно до чинного законодавства”. Рішення чекає на виконання.

В лютому 2022 р. розпочалася підготовка до проведення конкурсу на укладання угоди про розподіл продукції на ділянці літієвих руд Добра. Заявку подала американська компанія Privateer Capital Management LP (м. Остін, штат Техас). Втім, як розповідав NADRA.info Голова Держгеонадр Роман Опімах, ані ця компанія, ані китайська Shenzhen Chengxin Lithium Group Co., Ltd. не зверталися до Служби по додаткову інформацію щодо покладів літію в Україні.