БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниГазовий хаб в Україні. Виступ Р.Сторожева 23.11.22. Energy Security Forum

Газовий хаб в Україні. Виступ Р.Сторожева 23.11.22. Energy Security Forum

23.11.2022

Доброго ранку, колеги!

Хоча, через стільки років, доброго ранку, Друзі!

У цей важкий для всіх нас час сьогодні особливо приємно вітати всіх вас!

Перш за все, хочу висловити подяку нашому багаторічному партнеру Energy Club за запрошення та чудову організацію форуму.

У сьогоднішніх реаліях досить складно спрогнозувати якісь перспективи, однак, як учасників ринку, нас завжди цікавила перспектива створення газового хабу в Україні, мабуть, дійсно правильно було б назвати його східноєвропейським.

Як ми знаємо, в минулому ми розглядали ряд моделей, вони здавалися справжніми, головною особливістю всіх цих моделей було:

довгостроковий напрямок руху енергоресурсів зі сходу на захід, це означало, що основою більшості хабових моделей завжди був транзит з Росії до Європи, заснований на ідеї вільних енергетичних ринків у Європі та третього енергетичного пакету, а мотивацією стала інтеграція української та європейської енергосистем і, як наслідок: переміщення точок транзакцій до північних та східних кордонів України, збільшення ліквідності на локальних ринках та нові можливості для проведення транзакцій з природним газом.

Зараз через необґрунтовану війну Росії проти України ми бачимо глобальні зміни в структурі поставок природного газу до Європи, тому модель Схід-Захід вже не актуальна, Газпром і Росія надзвичайно швидко втрачають свою частку в європейські газові ринки.

Сьогодні ми можемо впевнено стверджувати: російська доктрина енергетики як зброї політичного тиску та змін зазнала глобального краху.

Про які перспективи створення газового хабу в Україні наразі можна говорити:

Я хотів би лише відзначити низку явних переваг української ГТС і деякі моменти, які, на мій погляд, необхідно зробити в майбутньому для реалізації ідеї газового хабу в Україні:

1. Потужна газотранспортна система, одна з найбільших і розгалужених в Європі, система збалансована, абсолютно стабільна і стресостійка, як показала практика, система гнучка і здатна вирішувати найскладніші технічні завдання. в найкоротші терміни. Система знаходиться під управлінням оператора ГТС, що відповідає практично всім вимогам європейських стандартів.

На даний момент оператор пропонує різноманітні пакети послуг з продажу стандартизованих торгових продуктів за досить конкурентними в Європі цінами.

2. Одне з найбільших газосховищ в Європі, яке експлуатується оператором газосховищ, який надає послуги зберігання резидентам і нерезидентам, в тому числі послугу митного складу, тарифи одні з найнижчих в Європі.

3. Експлуатація інтерконекторів з більшістю суміжних операторів європейських газотранспортних систем, що дозволяє здійснювати імпортно-експортні операції, включаючи віртуальні транзакції.

Що, на мою думку, потрібно зробити в майбутньому:

1. Завершення будівництва інтерконекторів з усіма суміжними операторами для збільшення експортно-імпортних потужностей та отримання доступу до нових транспортних маршрутів.

2. Просування ролі української ГТС як системи балансування пікового навантаження для Європи, завдяки наявності потужних транспортних можливостей і великих вільних потужностей для зберігання природного газу. Як це було частково реалізовано два роки тому.

3. Активізація реалізації проектів біометанового газу для експорту біометану до ЄС за сприяння Уряду України та Європейської Комісії, як одного з найбільш перспективних напрямків зеленої енергетики в газовому секторі.

4. Розробка високоліквідної торгової платформи для торгівлі природним газом, створення Українського газового індексу.

5. Будівництво терміналу та портового комплексу для прийому СПГ.

В умовах війни, а також високої конкуренції газотранспортних систем нашого континенту, стрімкого розвитку шляхів постачання природного газу ми бачимо – на нас чекають нелегкі випробування, але я впевнений, що найближчим часом Україна візьме їх. фундаментальних ніш у новій архітектурі європейської системи енергетичних ринків і безпеки, де немає місця агресії, загрозам і змінам.