БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВитрати нафтогазової діяльності Надра Юзівська перевірить українська дочка PwC

Витрати нафтогазової діяльності Надра Юзівська перевірить українська дочка PwC

06.12.2022

Державна служба геології та надр України затвердила незалежного зовнішнього аудитора ТОВ «Прайсвотерхаус (Аудит)» для проведення аудиту Звіту про Витрати на Нафтогазову діяльність за 2021 рік ТОВ «Надра Юзівська». Наказ №414 від 01.12.2022 підписав Голова Держгеонадр.

Імовірно, йдеться про ТОВ Аудиторська Фірма «Прайсвотерхаускуперс (Аудит)», 30% якої контролює PricewaterhouseCoopers з т.з. «Великої четвірки» аудиторських компаній світу. В грудні 2021 р. Кабінет Міністрів призначив ТОВ АФ «Прайсвотерхаускуперс (Аудит)» суб’єктом аудиторської діяльності для надання послуг з обов’язкового аудиту фінансової звітності НАЕК “Енергоатом” за 2021-2023 рр..

Нагадаємо, у січні 2013 р. було підписано Угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська (УРП), між Кабінетом Міністрів України, компанією Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В. (Shell) та ТОВ «Надра Юзівська» (Надра Юзівська). У випадку успіху пошукових робіт передбачалася можливість подвоєння видобутку газу в Україні. Як повідомляли в НАК «Надра України», Shell проінвестував в пошукові роботи декілька десятків мільйонів доларів, але через істотну зміну обставин у реалізації проекту з 08.09.2015 року Shell вийшла із УРП. В результаті Надра Юзівська набула 100% прав і обов’язків інвесторів в УРП.

В липні 2016 року переможцем конкурсу із залучення інвестора для реалізації УРП з видобутку вуглеводнів в межах Юзівської ділянки стала нідерландська компанія Yuzgaz B.V.. В серпні 2017 стало відомо, що Yuzgaz B.V. контролюють громадяни Канади Ярослав Кінах і Тімоті М. Елліотт. У грудні 2018 року Кабінет міністрів схвалив передачу 90% прав і обов’язків Надра Юзівська в УРП по Юзівській ділянці на користь компанії Yuzgaz з інвестором-оператором проєкту в особі словацької Nafta a.s. В грудні 2019 року Роман Опімах повідомив, що словацька Nafta a.s., яка належить холдингу EPH Group, відмовилася від участі у проєкті.

«Наскільки мені відомо компанія NAFTA, а також холдинг EPH відмовилися від участі у проекті Yuzgaz. Вони відкликали свої фінансові гарантії… Крім того, у цю площу було інвестовано нуль якихось інвестицій, тобто інвестиційні зобов’язання не виконувались», – цитував Опімаха НафтоРинок.

Глава Нафтогазу Андрій Коболєв восени 2020 року повідомив, що група готова почати буріння на Юзівській ділянці за півроку після підписання договору з Кабінетом міністрів на її розробку.

18 грудня 2020 р. стало відомо, що НАК «Надра України» виходить з проекту Надра Юзівська на користь НАК «Нафтогаз України». Роман Опімах повідомив про «ренесанс проекту Юзівського УРП»: «Покладено початок розблокуванню реалізаціі угоди про розподів вуглеводнів на Юзівській площі, яка перебувала в статусі найбільшої «сплячої» ліцензії десятиліття, площею понад 7,5 тис км2. Від сьогодні група НАК «Нафтогаз України» отримує право на входження в проект в якості повноцінного власника ТОВ «Надра Юзівська», яка є стороною-інвестором за Угодою. Від часу виходу з проекту компаніі Shell у 2015 році, відбувалося багато різних подій, в результаті яких жодного нового кубу газу видобуто не було. Переконаний, що довгоочікуване перезавантаження стане на користь нашої держави!»

В інтервʼю NADRA.INFO в січні 2021 р. голова правління Надра України Тарас Кузьмич заявив, що компанія продала Надра Юзівська Нафтогазу за 15 млн дол. США.

Довідково (джерело):

Юзівська площа – це одна з найбільших нафтогазових площ в Україні. Розташована в Донецькій та Харківській областях. Площа – 7 886 км².

Розробка Юзівської площі в перспективі означатиме великий обсяг інвестицій у прифронтові території, створення нових робочих місць, податкові відрахування до місцевих бюджетів.

За оцінкою наявної геологічної інформації, Юзівська ділянка має значний видобувний потенціал. Для його розкриття Нафтогаз планує інвестувати близько 79,6 млрд грн інвестицій.

Впродовж 7-ми років геологічне вивчення Юзівської площі було «заморожене»: Україна втрачала газ, податки, робочі місця, соціальні інвестиції. 

У кінці 2020 року Уряд України доручив Нафтогазу здійснювати роботу на зазначеній території. Нафтогаз уже має багаторічний успішний досвід роботи поблизу і в межах Юзівської площі. Більше 60 років Нафтогаз розробляє Шебелинське родовище, яке безпосередньо межує з Юзівською площею. Більше 16 років компанія  проводить геологічне вивчення і розробку Святогірського родовища, яке розташоване всередині Юзівської площі.

Нагадаємо, у вересні 2022 р. в Держгеонадр затвердили ТОВ «Нексія ДК Аудит» зовнішнім аудитором, що має право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, для проведення аудиту Звіту про Витрати на Нафтогазову діяльність за 2021 рік ТОВ «ВЕЛЛ КО» Зіновія Козицького.