БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУкраїна в 2022р скоротила видобуток газу на 6% - до 18,5 млрд куб м

Україна в 2022р скоротила видобуток газу на 6% - до 18,5 млрд куб м

06.01.2023

Україна в 2022 р видобула близько 18,5 млрд куб м природного газу, як свідчать попередні розрахунки ExPro. У порівнянні з минулим роком видобуток газу скоротився на 6% - з 19,8 до 18,5 млрд куб м. Зазначимо, що це найнижче значення видобутку за останні 20 років.

Основна причина скорочення видобутку - повномасштабна війна, яку росія розпочала в Україні наприкінці лютого 2022р. Окупація частини території України (особливо Харківської області) негативно вплинула на видобуток газу в цих регіонах та прифронтових зонах.

АТ «Укргазвидобування» (УГВ) залишається найбільшим газовидобувним підприємством країни. Протягом року компанія видобула 13,2 млрд куб м газу, на 3% менше, ніж минулоріч. Як повідомлялося, видобуток товарного газу УГВ склав 12,5 млрд куб м.

ПАТ «Укрнафта» у 2022р скоротила видобуток природного газу на 7% - до 1 млрд куб м. Зміни у структурі акцій компанії, а також зміна керівництва, безумовно, мали свій вплив, однак основна причина скорочення видобутку - старі родовища та практично відсутність інвестицій у газовидобуток.

Приватні компанії за підсумками року показали найбільше падіння - до 4,3 млрд куб м, на 15% менше, ніж минулого року. Відчутне падіння видобутку приватними компаніями пов’язано з рядом причин, основна з яких - війна.

У зв’язку з війною споживання природного газу в країні відчутно впало, у деякі місяці практично вдвічі у порівнянні з минулим роком. Ринок збуту для приватних компаній сильно звузився, а експорт газу внутрішнього видобутку залишається під забороною. Враховуючи це, компанії накопичували запаси у підземних сховищах - понад 1,2 млрд куб м газу на початок грудня.

Крім того, з березня до серпня рента на видобуток природного газу в Україні була прив’язана до цін на європейських хабах, де газ торгувався у рази дорожче. На фоні різкого падіння доходів, а також труднощів з реалізацією газу, приватні видобувні компанії практично зупинили інвестиції у газовидобуток.

Разом з тим, з серпня базис для розрахунку ренти прив’язали до цін на внутрішньому ринку, що дозволило компаніям стабілізувати ситуацію. Очікується, що у наступний рік компанії зможуть підвищувати видобуток газу, хоча проблеми з його реалізацією все ще залишаються.