БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЗАКОН № 2805-IX: АНАЛІЗ ЮРИДИЧНОЇ КОМПАНІЇ SAYENKO KHARENKO

ЗАКОН № 2805-IX: АНАЛІЗ ЮРИДИЧНОЇ КОМПАНІЇ SAYENKO KHARENKO

18.01.2023

1 грудня Парламент прийняв Закон № 2805-IX від 1 грудня 2022 року (далі – Закон № 2805-IX), що вносить зміни в правила надрокористування, а саме, змінює редакцію багатьох норм Кодексу України про надра, Закону України «Про нафту і газ» та Земельного кодексу. Зміни, за окремими виключеннями, набирають чинності через три місяці з дня опублікування Закону № 2805-IX, тобто 28 березня 2023 року.

Тож, у сфері надрокористування відбулись трансформації, окремі з яких є провідними.

Такою є запровадження права народу України на отримання частини доходу держави від рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин. Дія цієї норми відкладена у часі до введення в дію закону про економічний паспорт. Успішний досвід реалізації подібної програми має Норвегія, де кожний громадянин має власний рахунок, що накопичується з податків, отриманих від користувачів надр, в основному нафтогазоносних, оскільки саме ці ресурси приносять найвищі податки.

Важливою зміною є унормування створення та функціонування Єдиної державної електронної геоінформаційної системи користування надрами, що має усунути обмеження доступу до інформації у сфері надрокористування та суттєво спростити доступ інвесторам до цієї галузі в цілому.

Детальніше за лінком: 

https://e-b.com.ua/zakon-2805-ix-analiz-yuridicnoyi-kompaniyi-sayenko-kharenko-5228?fbclid=IwAR1sg1zPvLQvc3tGDTZdAirTJ4NHsdZ5u1hXq7CxeffWZAbS9GroyTgICTo