БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниКабмін просить в НБУ дозволу для УГВ на оплату $27,4 млн за бурові установки китайської Sichuan Honghua

Кабмін просить в НБУ дозволу для УГВ на оплату $27,4 млн за бурові установки китайської Sichuan Honghua

06.03.2023

Кабінет міністрів України подав клопотання до Національного банку України (НБУ) щодо надання дозволу АТ «Укргазвидобування» (УГВ) на проведення транскордонного переказу $26,740 млн для оплати бурового обладнання китайської Sichuan Honghua Petroleum Equipment Co, яке було придбано у 2018р. Про це йдеться в розпорядженні уряду № 187-р від 3 березня 2023р.

У Кабміні зазначають, що для підвищення рівня енергетичної безпеки України під час війни необхідно забезпечити безперервність буріння свердловин та сталого видобутку природного газу, який використовується для формування ресурсу для населення та виробників тепла.

Основними завданнями УГВ, за словами Кабміну, є стабілізація та збільшення видобутку газу, забезпечення розвитку ресурсної бази та перетворення на лідера нафтогазової галузі України. Для збільшення обсягів видобутку газу УГВ планує збільшити буріння та введення в дію нових свердловин.

УГВ у 2018р уклало договір на загальну суму $53,3 млн з китайською Sichuan Honghua Petroleum Equipment Co. Відповідно до умов договору у 2019р здійснено поставку енергообладнання для модернізації 15 бурових верстатів. Термін оплати - відстрочка 720 календарних днів. Згідно із графіком оплати, УГВ необхідно здійснити розрахунки по цьому договору на суму $26,74 млн.

В Уряді зазначають, що ці бурові верстати на сьогодні використовуються у повному обсязі. Проте, внаслідок бойових дій два верстати зазнали значних пошкоджень. Відновити їх може лише виробник, тому в Кабміні звертають увагу на необхідність погашення заборгованості перед китайською компанією.

«Ігнорування комплексу зазначених ризиків може призвести до зупинки 3/4 частини бурового флоту вже у другій половині 2023р», - йдеться у клопотанні Кабміну.