БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниСБУ арештувала 18 млн куб м газу, який компанії Новинського зберігали в ПСГ

СБУ арештувала 18 млн куб м газу, який компанії Новинського зберігали в ПСГ

20.04.2023

За матеріалами Служби безпеки України (СБУ) накладено арешт на 18 млн куб м природного газу, який компанії проросійського олігарха Вадима Новинського зберігали у сховищах АТ «Укртрансгаз» та намагались відчужити на користь третіх осіб для уникнення санкцій РНБО. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Загальна вартість арештованих обсягів природного газу, за оцінкою СБУ, становить більше ніж 144 млн грн.

Як повідомляють в СБУ, щоб уникнути санкцій РНБО, Новинський перереєстрував власні газовидобувні підприємства на декількох афілійованих осіб, які безпосередньо пов’язані з рф. Для реалізації оборудки він залучив підконтрольних приватних нотаріусів і державних реєстраторів.

Проте, співробітники СБУ викрили злочинну схему і заблокували її. У межах кримінального провадження за ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

2.

Нові власники Smart Holding заявили про порушення прав при арешті активів компаній

Власники Трастів Smart Trust і Step Trust, які стали новими кінцевими бенефіціарними власниками компаній, що входять до Групи Smart Holding, виступили із спільною заявою, у якій заявили про порушення своїх прав при арешті активів компаній.

Згідно заяви, міністерство юстиції України наказом №1286/5 від 10.04.2023р скасувало реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі щодо змін кінцевих бенефіціарних власників українських компаній ТОВ «Смарт-Холдинг», ТОВ «Укргазвидобуток», ТОВ «Регал Петролеум Корпорейшн (Юкрейн) Лімітед».

Таким чином, власники трастів в односторонньому порядку були виключені з Реєстру, а Вадима Новинського відновлено як кінцевого бенефіціарного власника цих компаній.

«Ми, як нові власники Смарт-Холдингу, вважаємо, що наші права були грубо порушені вищезазначеним рішенням, оскільки обидва Трасти є юридично обов’язковими угодами, які регулюються законодавством Кіпру та створені до накладення санкцій на Вадима Новинського», - йдеться у заяві.

Нові власники також зазначили, що після переходу прав власності до Smart Trust і Step Trust, Вадим Новинський не здійснює ніякого контролю та не має права власності над активами Смарт-Холдингу, оскільки він більше не є бенефіціарним власником компаній, а також не контролює ухвалення будь-яких рішень щодо Трастів або їхніх активів.

«Отже, ми вважаємо наше виключення з реєстру юридичних осіб дією, що позбавляє нас можливості не лише здійснювати наші законні права на активи Трастів, але і безпосередньо нашої власності», - підсумовують власники трастів.

Трастіз наразі проводять консультації з юристом щодо подальших дій.

Раніше, СБУ арештувала 30 газових свердловин та інше майно Новинського на 3,5 млрд грн.