БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниПриватні видобувники знизят видобуток за підсумками 2023 року - АГКУ

Приватні видобувники знизят видобуток за підсумками 2023 року - АГКУ

29.05.2023

Асоціація газовидобувних компаній України (АГКУ) очікує подальшого зниження обсягів видобутку газу українськими приватними видобувними компаніями.

"Торік обсяги виробництва газу були знижені через об’єктивні наслідки воєнних дій, коли видобувникам доводилося працювати під постійними ракетними обстрілами та у зоні активних бойових дій. Цьогоріч тенденція на ринку з урахуванням останніх новин у ЗМІ негативно впливає на індустрію та інвестклімат, тренд на зниження обсягів видобутку продовжуватиметься і далі", – розповів виконавчий директор АГКУ Артем Петренко в ході III Львівської антикризової нафтогазової конференції.

Разом із тим він назвав одним з дієвих механізмів підтримки галузі – торги ресурсом на Українській енергетичній біржі (УЕБ).

"Адже можливість реалізовувати видобутий ресурс дозволяє компаніям сплачувати ренту у державний і місцевий бюджети, а також інвестувати у буріння, капремонти свердловин та планувати нові проєкти", – пояснив керівник АГКУ.

За словами Артема Петренка, з початку торгів газом на УЕБ у цьому році станом на 26 травня НАК "Нафтогаз України" викупив 356,5 млн куб. м газу українського видобутку.

Як повідомляла "Українська енергетика", 26 квітня на перших в цьому році торгах газом приватного видобутку на Українській енергетичній біржі "Нафтогаз " закупив 1,6 млн куб. м палива.

Україна у 2022 році, за попередніми розрахунками, скоротила видобуток природного газу на 6% порівняно з 2021 роком – до 18,5 млрд куб. м. Приватні компанії за підсумками року показали найбільше падіння видобутку – до 4,3 млрд куб. м, це на 15% менше, ніж у 2021 році.

У зв’язку з війною споживання природного газу у країні відчутно впало, у деякі місяці практично вдвічі у порівнянні з минулим роком. Ринок збуту для приватних компаній сильно звузився, а експорт газу внутрішнього видобутку залишається під забороною. Враховуючи це, компанії накопичували запаси у підземних сховищах – понад 1,2 млрд куб. м газу на початок грудня 2022 року.