БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниБурштин, корисні копалини будівельної групи та підземні води - лідери продаж спецдозволів в 2023 році - Дердгеонадр

Бурштин, корисні копалини будівельної групи та підземні води - лідери продаж спецдозволів в 2023 році - Дердгеонадр

22.12.2023

У вівторок 19.12.2023 в режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України. До уваги запитання Олег Бондаренко  відповіді голови Комітету та Голова Держгеонадр Роман Опімах з сайту Надра Інфо.;

Роман Опімах, голова Держгеонадр: "Приблизно, я можу сказати, що бурштин в своїй масі залишався найпопулярнішою корисною копалиною. Наступними за популярністю є корисні копалини будівельної групи, як місцевого, так і загальнодержавного значення. На третьому місці – підземні води.

Але з 2,3 млрд отриманих від продажу спецдозволів, найбільше – від продажу спецдозволів на нафту і газ.

Розробка покладів інших корисних копалин – є капіталомісткою і тривалою в часі. Якщо ми говоримо про титан чи літій, тобто, стратегічні копалини, це проекти від 5 до 10 років лише на стадії видобутку та початкової переробки. Крім того, нагадаю, що було рішення РНБО, було визначено певний перелік стратегічних корисних копалин, який вніс певне регулювання у цю царину.

Відповідна кількість ділянок має виставлятися на конкурси з укладання Угод про розподіл продукції – цей перелік був затверджений Урядом. Інший перелік – ділянок стратегічних надр, які можуть виставлятися на електронні аукціони – ще має бути затверджений Урядом. Відповідні пропозиції були надані, зараз вони на розгляді в Кабміні.