БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовини«Трубопласт» отримає 2,9 млн грн компенсації від держави за зупинений Держгеонадра спецдозвіл

«Трубопласт» отримає 2,9 млн грн компенсації від держави за зупинений Держгеонадра спецдозвіл

19.06.2024

ТОВ «Трубопласт» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Державної служби геології та надр України (Держгеонадра) про стягнення збитків у розмірі 2,9 млн грн. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що компанія понесла збитки у зв’язку з прийняттям незаконного на її думку рішення – наказу щодо зупинки дії спецдозволу №2989 на Північнозарічанську площу (Львівська обл.) від 25.07.2007р, виданого «Трубопласт».

У період з 22 грудня 2017р по 12 грудня 2018р компанія не видобувала природний газ, «а для виконання взятих на себе договірних зобов’язань із поставки природного газу була змушена купувати природний газ за значно вищою ціною, ніж собівартість його видобутку». 2,9 млн грн є різницею між вартістю придбаного газу та собівартістю його видобутку.

Суд підтвердив позицію «Трубопласту», довівши, що компанія мала договори постачання газу власного видобутку з ТОВ «Свісс Кроно» та ТОВ «Еко-Сфера». Для їх виконання «Трубопласт» у період зупинки видобутку повинна була купувати газ у третіх сторін.

У грудні 2016р Західним міжрегіональним відділом Департаменту державного геологічного контролю проведено перевірку дотримання вимог законодавства у сфері надрокористування ТОВ «Трубопласт». Перевіркою встановлено ряд порушень, які не були в повному обсязі вчасно усунуті компанією. Це стало підставою для зупинення дії спеціального дозволу.

«Трубопласт» не заперечував, що ним не в повному обсязі усунуто порушення. Проте, компанія зазначає, що вжила заходів для усунення порушень, однак не змогла виконати приписи у повному обсязі внаслідок бездіяльності Держгеонадр.

Суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, задовольняючи позов, взяв до уваги, що «Трубопласт» вчиняв дії, спрямовані на усунення порушень, вказаних у приписі від, проте вони не були усунуті через бездіяльність Держгеонадр.

Верховний суд підтримав висновки попередніх судів та залишив касаційну скаргу Держгеонадр без задоволення. Таким чином, «Трубопласт» отримає 2,9 млн грн компенсації від держави в особі Держгеонадр за зупинений спецдозвіл.

У зазначений період - 2016 - 2017рр керівниками Держгеонадра були Микола Бояркін (до травня 2017р) та Олег Кирилюк.

Нагадаємо, УНБ викликає Держгеонадра до суду в справі про зупинку видобутку Сахалінського родовища.

Як пише НафтоРинок з посиланням на Офіс Омбудсмана, Кабмін може найближчим часом звільнити голову Держгеонадр Романа Опімаха через невиконання рішень суду.