БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВидобуток газу в 2024 році може зрости на 100-200 млн куб. м  – виконавчий директор АГКУ

Видобуток газу в 2024 році може зрости на 100-200 млн куб. м  – виконавчий директор АГКУ

02.08.2024

Валовий видобуток газу в Україні у першому півріччі 2024 року склав 9,4 млрд куб м і за результатами року може вирости удвічі та буде на 100-200 млн куб м більше минулорічного показника (18,7 млрд куб. м), повідомив виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній Артем Петренко.

"За нашими консервативними прогнозами станом на сьогодні, Україна у 2024 році зможе наростити власний видобуток на 100-200 млн куб. м порівняно з показником минулого року. Орієнтуємося на 18,8 млрд куб. м по року. Але це такий консервативний базовий сценарій, який не враховує ні можливих позитивних, ні негативних моментів", – сказав Петренко в коментарі Енергореформі в кулуарах Ukrainian Gas Open 2024 Energy Club, який відбувся в четвер у Києві.

Згідно з його презентацією, представленою на форумі, за пів року розпочато буріння приблизно 70 свердловин (за весь 2023 рік було 150 свердловин).

Флагманом цього процесу він назвав державне "Укргазвидобування", але заначив, що й приватні компанії беруть досить активну участь у бурінні та працюють над збільшенням видобутку.

"Зокрема, Smart Energy відновлює зараз роботи з видобутку вуглеводнів на трьох ділянках у Харківській та Полтавській областях, тож сподіваюся, вони до кінця року додадуть до загального газовидобутку", – зазначив виконавчий директор асоціації.

Водночас у коментарі він сказав, що добовий видобуток приватних компаній порівняно з минулорічним упав на 18%.

Щодо впливу можливого відновлення роботи Одеського припортового заводу, який є великим споживачем газу, а також розвитку газової генерації електроенергії, Петренко прокоментував, що підвищення попиту на газ є стимулом для нарощування видобутку, але процес запуску свердловин потребує часу, тож наростити виробництво миттєво неможливо.

Щодо ОПЗ він додав: "Я обережно ставлюся до позитивних новин, враховуючи який зараз час і де розташований завод".

Як повідомляється на сайті ОЗП, 19 липня завод оголосив відкриті торги на поставку газу до кінця року, очікувана сума закупівлі 4,13 млрд грн.