БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниНАБУ завершило досудове розслідування щодо PEC-угоди УГВ

НАБУ завершило досудове розслідування щодо PEC-угоди УГВ

05.09.2024

НАБУ і САП завершили досудове розслідування у справі за підозрою колишнього та чинного посадовців АТ «Укргазвидобування» (УГВ) у зловживаннях під час укладення та виконання договору з підвищення видобутку природного газу (production enhancement contract, PEC) між УГВ та приватною іноземною компанією (Expert Petroleum).

Слідство встановило, що у 2019-2020 рр. УГВ провело конкурс та уклало з Expert Petroleum договір про надання послуг з підвищення видобутку природного газу на родовищах УГВ. За його умовами компанія мала здійснювати базовий та підвищений видобуток природного газу. При цьому, вартість базового видобутку 1 куб м газу мала бути в 3-4 рази нижчою за вартість підвищеного видобутку, а обсяг – фіксованим.

Проте, посадові особи УГВ протиправно знизили норму базового видобутку природного газу на 750 млн куб м за 15 років потенційної дії договору всупереч затвердженій конкурсній документації.

Крім того, до договору додали умову, згідно з якою розрахунок помісячних показників базового видобутку протягом терміну дії договору мав спиратися на обсяги такого видобутку УГВ протягом 2020р, які посадові особи компанії його працівникам заборонили підвищувати.

Вказані протиправні дії призвели до необґрунтованого та штучного зростання частки газу підвищеного видобутку, за який УГВ мало розраховуватися за значно вищим тарифом.

11 березня 2024 р. НАБУ і САП викрили оборудку та повідомили про підозру одному чинному та одному колишньому посадовцям УГВ за ч. 2 ст. 364 КК України.

За результатами додаткової експертизи, проведеної під час досудового розслідування, встановлено, що за період з жовтня 2020 р. (коли родовища були передані в управління підряднику) до листопада 2023 р. різниця між сумою коштів, яка б підлягала сплаті у випадку виконання показників базового видобутку, затверджених конкурсною документацією, та фактично сплаченими товариству коштами перевищує 340 млн грн.