БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЄБРР і ДНВП «Геоінформ України» реалізують угоду щодо технічної допомоги в оцифруванні геологічної інформації та перекладом метаданих англійською мовою

ЄБРР і ДНВП «Геоінформ України» реалізують угоду щодо технічної допомоги в оцифруванні геологічної інформації та перекладом метаданих англійською мовою

08.10.2024

Оцифрування вторинної геолінформації, розширення функціоналу Державного геологічного вебпорталу та розвиток ІТ-архітектури є метою укладеного 16 листопада 2022 року в м. Брюсселі Меморандуму між Держгеонадрами та ЄБРР про технічну допомогу. Умовою Меморандуму була розробка детального плану виконання, який погоджує Міндовкілля, та було створено робочу групу на чолі з Головою Держгеонадр Романом Опімахом.

Відповідно до укладеної 20 липня 2023 року першої піврічної угоди між ЄБРР і ДНВП «Геоінформ України» було придбане необхідне технічне обладнання, програмне забезпечення та відскановано перших 6000 книг геологічних звітів і розміщено на інтерактивній мапі з англомовними метаданими про 125 об’єктів надрокористування, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки й обороноздатності держави.

Зі зняттям тимчасового обмеження щодо відкриття доступу до інформаційних ресурсів, після завершення воєнного стану, ці матеріали стануть частиною data room і можуть бути використані потенційними інвесторами для проведення власного аналізу лотів, щоб виставляти їх на відкритті міжнародні конкурси й аукціони.

Україна має фундаментальний економічний потенціал у секторі критичної сировини, що може вирішити європейські та глобальні виклики її постачання. На території нашої країни зосереджені поклади сировинних матеріалів, визначених США, ЄС, Великою Британією і Канадою як критичні. Крім того, Україна входить до десяти провідних виробників титану, цирконію, графіту та марганцю, має підтверджені запаси літію, берилію, рідкоземельних елементів, нікелю. Нині триває міжнародний діалог щодо підтримки проєктів з розвитку розробки критичних мінералів у нашій країні.