БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУряд отримує можливості кращого управління видобувною галуззю економіки, - нардеп

Уряд отримує можливості кращого управління видобувною галуззю економіки, - нардеп

17 червня 2015
Сьогодні, 16 червня, Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні» (№2591 від 07.04.2015). Документ підготовлено з метою забезпечення можливості отримання фінансової інформації та інформації про господарську діяльність для підготовки Звіту про платежі видобувних компаній до бюджету України і доходи уряду від їх діяльності відповідно до вимог Стандарту Ініціативи прозорості видобувних галузей, створення сприятливого інвестиційного клімату, умов подолання корупції, ефективного конкурентного середовища.
 
Як написала народний депутат Наталія Кацер-Бучковська на своїй сторінці в Фейсбук: «Разом із колегами - реформаторами підтримали законопроект про прозорість видобувних галузей ЕІТІ. Законопроект проголосовано в цілому! Завдяки впровадження даної ініціативи кожен громадянин буде мати доступ до:інформаціі про загальнодержавні та місцеві податки, які сплачуються газовидобувними компаніями;  інформаціі про стан геологічного вивчення, використання та охорони надр. 
 
В свою чергу Уряд отримує можливості кращого управління видобувною галуззю економіки». Стандарти прозорості будуть мати позитивний вплив на суверенний кредитний рейтинг України та зміцнення довіри інвесторів внаслідок зменшення корупції та підвищення конкурентоспроможності галузі, що сприятиме притоку капіталу в індустрію. Додатково, такі заходи дадуть можливість отримання технічної допомоги від міжнародних фінансових інституцій для реалізації інвестиційних проектів з модернізації газотранспортної системи та інших проектів щодо подальшого реформування газового сектору в Україні.
 
Довідково
У вересні 2009 року Україна зобов’язалася імплементувати ЕІТІ, схваливши урядову Постанову №1098 “Про приєднання України до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”. Пізніше ці наміри були документально підтверджені перед МВФ, ЄС та в рамках Партнерства “Відкритий уряд”. 10 жовтня 2012 року Наказом №785 Міненерговугілля було створено Багатосторонню групу зацікавлених осіб з питання імплементації ЕІТІ в Україні, до якої на паритетних засадах увійшли представники органів влади, компаній та громадськості.
 
Україна отримала статус країни-кандидата ЕІТІ 17 жовтня 2013 року. Наразі в країні триває робота з підготовки звіту ЕІТІ за 2013 рік.  Відповідно до визначеного Міжнародним секретаріатом EITI терміну, перший звіт Україна має опублікувати в жовтні поточного року.
 
 
17 червня 2015
EITI в Україні