БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниНадрокористувачі напрацювали пропозиції щодо внесення змін у Кодекс про надра та у проведення аукціонів з продажу спецдозволів

Надрокористувачі напрацювали пропозиції щодо внесення змін у Кодекс про надра та у проведення аукціонів з продажу спецдозволів

19 червня 2015 року – останній день подачі пропозицій щодо удосконалення регулюючого законодавства у галузі надрокористування в рамках участі в Робочій групі Держгеонадр України з перегляду наявної нормативно-правової бази у сфері державного геологічного контролю та регулювання геологічного вивчення та використання надр. Серед основних пропозиції видобувних компаній та профільних асоціації: внесення змін до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, Кодексу про надра та Податкового кодексу.
 
«Асоціація «Надрокористувачі України» запропонувала внести зміни у ст. 252.20 Податкового кодексу України та знизити ставки рентних платежів. Ця пропозиція знайшла майже 100% підтримку у видобувних компаній. Крім того, ми внесли пропозицію виключити абз. 1 п. 13 Постанови КМУ № 594 від 30.05.2011 «Про затвердження Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами», який передбачав проведення аукціону за умови участі не менше 2 учасників. Не всі родовища корисних копалин мають величезний попит або на певному геологічну розвідку вже проводила певна видобувна компанія і має намір отримати ліцензію для промислової розробки. В контексті подібних ситуацій треба поліпшувати умови ефективного використання надр», - зазначив президент асоціації «Надрокористувачі країни» Роман Сторожев.
 
Інші надрокористувачі, учасники робочої групи в своїх пропозиціях звертали увагу на необхідність внесення змін в деякі пункти Порядку здійснення державного геологічного контролю, затвердженого постановою КМУ від 14 грудня 2011 р. № 1294; збільшення періоду обов'язкового проведення повторної державної експертизи та оцінки запасів родовищ корисних копалин з п'яти до десяти років експлуатації ділянки надр шляхом внесення змін до Положення про порядок проведення державної експертизи та оцінки запасів корисних копалин, затвердженого постановою КМУ від 22 грудня 1994 р. № 865; внесення зміни до ч. 4 статті 97 Земельного кодексу України, яка надає можливість підприємствам - надрокористувачам під час оформлення земельної ділянки користуватися нею на підставі згоди землевласника або землекористувача. Повний перелік узгоджених пропозицій буде сформований Державною службою геології та надр України на початку наступного тижня та поданий до Міністерства екології та природних ресурсів на опрацювання та аналіз.
 
Нагадаємо, робоча група створена відповідно до доручення Прем’єр-міністра України від 17.04.2015 № 84 з метою скасування неактуальних, внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, нормативно-правових актів з питань державного геологічного контролю та регулювання геологічного вивчення та використання надр.
 
 
18 червня 2015
"Українська енергетика"