БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниIEC2015: Швидка інтеграція з ЄС в енергетиці як і навіщо?

IEC2015: Швидка інтеграція з ЄС в енергетиці як і навіщо?

01 липня 2015
У Києві 25 червня 2015 відбулася друга Міжнародна енергетична конференція «Енергетична інфраструктура і правове поле України: Виклики та можливості практичної інтеграції з енергетичними системами Центральної Європи», організована Київським інститутом енергетичних досліджень.
 
Учасники конференції з України, Угорщини, Словаччини, Польщі, Румунії, Бельгії, Німеччини, та інших країн обговорили плани, правові та технічні аспекти інтеграції а) газотранспортної і б) об'єднаної енергетичної системи (ОЕС) України з енергетичними системами країн Центральної та Східної Європи, з системами ENTSOG і ENTSOE.
 
Така інтеграція дозволить диверсифікувати поставки енергії і підвищити надійність енергозабезпечення України. З'явиться можливість в достатній кількості купувати енергоносії із західного напрямку. Додатково можна буде продавати енергію на внутрішньому ринку Європейського Союзу та ефективно задіяти наявні потужності.
 
На конференції були присутні Міністр енергетики та вугільної промисловості України, представники Верховної Ради України, профільного комітету з ПЕК, делегати структур Європейського Союзу, представники національних регуляторів України та країн Вишеградської групи, представники провідних компаній енергетичного сектора Центральної та Східної Європи, провідні фахівці в галузі енергетики з Україна та Європейських країн, а так само дипломати.
 
В ході конференції учасники наголосили, що для України важливо і необхідно деполітизувати газові відносини з ЄС та іншими партнерами. Ці питання повинні вирішуватися по ринковому механізму: якщо є попит його потрібно задовольнити і ціна повинна бути ринковою. Дуже важливо використовувати саме бізнес орієнтований підхід у використанні нашої енергосистеми і в побудові двосторонніх відносин. «Україна завжди буде важливою частиною європейської енергетики ми знаходимося між найбільшим ринком і найбільшим постачальником енергоресурсів. Чим менше політики буде в сфері енергетики, тим менше проблем буде виникати у сфері інтеграції », зазначив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
 
У ході конференції радник голови НАК «Нафтогаз України» Сергій Алексєєнко підкреслив, що Європа поки не розглядає Україну як основну частину своєї газотранспортної інфраструктури. За його словами, вже заплановані необхідні кроки, які дозволять змінити ситуацію.
 
Президент «Укртрансгазу» І горь Прокопів заявив, що з 1 липня 2015 року Україна та Угорщина почнуть тестування роботи газового інтерконнектора по новому угоди, що дозволяє здійснювати віртуальний реверс газу і ліквідувати посередництво «Газпрому». Нагадаємо, потужність інтерконнектора в напрямку Угорщини становить 26 млрд куб. м на рік, у напрямку України - 6,1 млрд куб. м в рік.
 
Міністр також підкреслив, що Україна має унікальні можливості транспортування газу, які найбільш ефективно забезпечують європейських споживачів, безвідносно до політичних заяв про можливість припинення транзиту. "Ми забуваємо, що газотранспортна система це не тільки транзитні потужності, але і газосховища. Потужності сховищ більше 30 млрд. Куб. Метрів, це чверть європейського ринку. Газосховища повинні працювати саме для Європи", - заявив Володимир Демчишин.
 
Під час конференції особлива увага була приділена уніфікаціонним процесам у розвитку українського законодавства, відповідальним стратегічним інтеграційним завданням як в області електроенергетики (ENTSOE), так і газотранспортної інфраструктури (ENTSOG), а також зобов'язанням України в Європейському Енергетичному Співтоваристві. "В цілому, Україна стратегічно вже зробила свій остаточний вибір шляху в Європу, в тому числі шляху інтеграції енергосистем, і він повинен бути максимально полегшений правильними і узгодженими діями законодавчої і виконавчої влади, а також гравців ринку", - підкреслив модератор панелі старший партнер Юридичної фірми "Астерс", член Наглядової ради КЕRI Армен Хачатурян.
 
Учасники конференції відзначили, що хоча зроблено на цьому шляху вже не мало, але має бути ще більше роботи вистачить і нафтогазовим фахівцям, і електроенергетики, і юристам, і державним чиновникам. Наприклад, після прийняття закону «Про ринок газу» є необхідність прийняття цілого комплексу підзаконних актів для того, щоб закон запрацював на повну силу.
 
Валерій Цаплін, представник Національної комісії України з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг викликав своїм виступом великий інтерес. Він докладно висвітлив особливості роботи комісії і висловив надію на якнайшвидше ухвалення закону про незалежне національного регулятора, який дозволить більш повно впровадити європейську модель регулювання енергоринку. Особливості функціонування європейських регуляторних органів на прикладі Угорщини розкрив Глава відділу міжнародних відносин управління енергетики Угорщини Крістіан Тот. Він порадив українським колегам активніше впроваджувати методики і моделі, апробовані в європейських країнах.
 
Інформація про організаторі
 
Київський інститут енергетичних досліджень (KERI від Kyiv Energy Research Institute) об'єднує провідних незалежних фахівців України, хто готовий застосувати свої знання і досвід для вирішення нагальних питань в галузі енергетики. Цілями інституту є активне сприяння у формуванні та реалізації сучасної енергетичної політики України. Інститут засновано в жовтні 2013 і зареєстрований в Україні, як неприбуткова громадська організація.
 
www.keri.org.ua