БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниДП «Укрнаукагеоцентр» НАК «Надра України» звітує за І півріччя

ДП «Укрнаукагеоцентр» НАК «Надра України» звітує за І півріччя

02 липня 2015
Як повідомили GEOnews.com.ua у ДП «Укрнаукагеоцентр» НАК «Надра України», 30 червня на підприємстві  відбулася науково-технічна рада (НТР), на якій було підбито підсумки проведення робіт за І півріччя 2015 року з геологічного вивчення надр згідно з комплексним перспективним планом. Зі звітом про виконану роботу виступив генеральний директор підприємства Голуб П.С.
 
Так, вперше в Україні із застосуванням піролізатора Рок-Евал 6 проведені геохімічні дослідження кернового матеріалу по ряду перспективних площ та родовищ, зокрема Васищівського,  що в комплексі з  визначенням вмісту органічного вуглецю та відбиваючої здатності вітриніту  дозволило визначитинаявність у розрізах свердловин нафтоматеринських товщ, їх генераційний потенціал та виконати кількісну оцінку згенерованих вуглеводнів.
 
Впроваджено дослідження мінерального та елементного складу порід на рентгено-дифракційній установці Експерт 3 Павдер та електронному скануючому мікроскопі Джеол-6, що дозволило на сучасному рівні проводити літолого-петрографічні та палеонтологічні дослідження, встановлення літофаціальних умов осадконакопичення та структури порового простору порід-колекторів, що має вагоме значення при оцінці запасів покладів вуглеводнів і проектовані їх розробки, вибору методів інтенсифікації притоку вуглеводнів при випробуванні і експлуатації свердловин та ін.  
 
Результати досліджень та можливості обладнання викликали значну зацікавленість як геологів-дослідників, так і приватних надрокористувачів. Так, за словами пана Голуба, науково-тематичні роботи на 10 ділянках надр, у тому числі і для приватних надрокористувачів, підтвердили високі перспективи нетрадиційних  вуглеводнів (газ сланцевих товщ, газ центрально-басейнового типу та газу ущільнених колекторів), проведена оцінка їх ресурсної бази значно перевищує об’єми вуглеводнів у традиційних покладах. Їх освоєння дозволить у короткі терміни наростити обсяги видобутку нафти і газу.
 
Учасники НТР прийняли рішення про подальше вдосконалення методичних напрацювань із метою максимально ефективного ведення пошуково-розвідувальних робіт на нафту та газ та мінімізації ризиків буріння непродуктивних свердловин.
 
 
02 липня 2015
GEOnews.com.ua