БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниІзраїль і Ліван відновлять переговори по газовому родовищу

Ізраїль і Ліван відновлять переговори по газовому родовищу

13 липня 2015
Відновлюються переговори, націлені на вирішення морського прикордонного спору між Ліваном та Ізраїлем, передає Natural Gas Europe. Ліван та Ізраїль пред'являють свої права на 850 кв. км території регіону Кариш в Середземному морі, де знаходиться велике родовище природного газу. Ліванський уряд вже довгий час не може зайнятися питанням видобутку газу на цьому родовищі через внутрішні політичні розбіжності. При цьому Ліван побоюється, що поки він зволікає, Ізраїль може почати розробку. У зв'язку з цим ліванська влада попередили, що будь-яка спроба Ізраїлю вкрасти газ призведе до конфронтації між цими двома країнами аж до оголошення війни.
 
Поки що уряд Лівану готується почати ліцензування родовища. До справжнього моменту Ліван зміг привернути увагу найбільших нафтогазових компаній, які висловили інтерес до дослідження спірної акваторії. Операторами родовища хочуть стати 46 компаній, серед яких Chevron, ExonnMobil, ENI, Shell, Statoil і TOTAL.
 
Занадто пізній вихід Лівану на ринок природного газу, швидше за все, не дозволить йому зайняти істотну частку регіонального ринку, вважають експерти. У той же час Ізраїль прагне стати на ньому головним гравцем, хоча внутрішні політичні чвари і затримали початок розробки його найбільших родовищ. В даний час Тель-Авів вже веде переговори з приводу експорту газу з Єгиптом і Йорданією.
 
Враховуючи ці факти, виявлення Ізраїлем невеликого родовища природного газу неподалік від спірної території викликало у ліванського уряду побоювання, що ізраїльтяни можуть зазіхнути на виняткову економічну зону Лівану.
 
Вирішення конфлікту - єдиний шлях для цих двох країн до того, щоб почати повноцінно експлуатувати їх морські родовища, оскільки жодна компанія не стане досліджувати спірну зону. При цьому варто відзначити, що Ізраїль не підписав Конвенцію ООН з морського права 1982 року, що може ускладнити переговорний процес. У зв'язку з цим в переговорах братимуть участь представники ООН і Держдепу США.
 
 
 
13 липня 2015
Енергополітика. Нафта і газ