БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниМайбутнє надрокористування в Україні має бути раціональним та комплексним

Майбутнє надрокористування в Україні має бути раціональним та комплексним

03 серпня 2015
На виконання доручення Віце-прем’єр-міністра України Валерія Вощевського при Інституті геологічних наук Національної академії наук України створено робочу групу для підготовки проекту Концепції реформування геологічної галузі. До складу цієї робочої групи увійшли провідні вчені НАН України, найкращі фахівці Держгеонадр, представники геологічних організацій та громадськості. 
 
«Ми повинні зупинити занепад видобувної галузі. Ставлю завдання: підготувати бачення майбутнього галузі, закласти фундамент її розвитку. Економіка і безпека держави безпосередньо залежать від видобутку корисних копалин», – зазначив Валерій Вощевський. Віце-прем’єр-міністр наголосив на необхідності залучення інвестицій у геологічну галузь.
 
«Для цього необхідні структурні зміни в геологічній службі, повернення до її управління справжніх професіоналів, вдосконалення законодавчої бази. Держава повинна розкрити перед потенційними інвесторами перспективи освоєння українських надр, а вони у нас є. Маємо створити прозорі та зрозумілі умови для діяльності іноземних інвесторів», – підкреслив він.
 
За словами Валерія Вощевського, вирішенню проблеми корупції в галузі сприятиме приведення національного законодавства у сфері надрокористування до європейських норм. «Наступне наше завдання – створення умов для переробки мінеральної сировини в високотехнологічну продукцію на вітчизняних підприємствах», – зазначив Віце-прем’єр-міністр. Разом з цим, потребують вирішень питання щодо забезпечення населення якісними підземними питними водами, стабілізації несприятливих геологічних процесів, підвищення екологічної безпеки видобувних регіонів та впровадження системи моніторингу геологічного середовища
 
«Майбутнє надрокористування має бути раціональним та комплексним. Потрібні нові технології, що дозволять уникнути утворення нових териконів, затоплених шахт та знищення довкілля після нашої діяльності. Пам’ятаємо також, що йдеться про невідновлювані ресурси, які вичерпуються, але компоненти яких будуть потрібні і в майбутньому», –  підсумував Валерій Вощевський.
 
Нагадаємо, Віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський доручив Державній службі геології та надр провести комплексний аудит ресурсного потенціалу надр та потужностей видобутку корисних копалин в Україні.
 
 
03 серпня 2015
Прес-служба Віце-прем'єр-міністра