БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниБГЗО затвердила вибір Незалежного Адміністратора та склад Національного Секретаріату ІПВГ

БГЗО затвердила вибір Незалежного Адміністратора та склад Національного Секретаріату ІПВГ

12 серпня 2015
6 серпня 2015 року в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України відбулося засідання Багатосторонньої групи зацікавлених осіб (БГЗО) з імплементації Ініціативи прозорості видобувних галузей (ЕІТІ) в Україні. В ході засіданнячлени БГЗО схвалилирезультати конкурсу з відбору складу НаціональногоСекретаріату ІПВГ (EITI) та НезалежногоАдміністратора за процедурою Світового банку.
 
Олена Павленко, президент  DixiGroup, зазначила, «створенняНаціональногосекретаріату ІПВГ, яке  ми чекали два роки,інарешті, він створений, друге питання, яке буле розглянуто – цепитанняроботиНезалежногоАдміністратора. Були  довгіскладні переговори, практично рік, алезараз переговори завершені. Третєпитання, яке потребує ще вирішення - цеусуненнязаконодавчих бар’єрів для імплементації».
 
Олеся Нехорошко, радник міністра енергетики та вугільної промисловості України, підкреслила, що протягом двох місяців відбувався відкритий конкурс  Національного секретаріату ІПВГ згідно правил Світового банку та  чинного законодавства України, в результаті   довгого аналізу  сформовано секретаріат . Головою Національного секретаріату обрано Діну Нарежнєву, менеджером з фінансів – Ірину Скрипник , менеджером  із закупівель – Оксану Багінську, менеджером з комунікацій – Ірину Панченко.
 
У своїй доповіді Олеся Нехорошко наголосила, що також було  публічно оголошено конкурс  щодо вибору Незалежного Адміністратора. Всі процедури проведені згідно правил Світового банку та чинного законодавства України. «При виборі Незалежного Адміністратора для нас був дуже важливий досвід компанії в нафтогазові сфері і досвід написання подібних таких звітів. Тому тендерний комітет  затвердив  компанію ЕрнстендЯнг. Світовий банк та Міжнародний секретаріат EITI погодили наш вибір», - сказала Олеся Нехорошко.
 
Андрій Кітура, старший консультант ЕрнстендЯнг, під час презентації зазначив, що у відповідності до Технічного завдання на початковому етапі написання Звіту ІПВГ було здійснено попередній аналіз компаній нафто- та газовидобувної галузі, список державних органів, які повинні були отримувати платежі від цих компаній в 2013 році, а також вироблено процедуру збору даних для підготовки Звіту ІПВГ В результаті складено список компаній-респондентів та державних органів, яким буде надіслано відповідні опитувальні анкети. Вказаний список компаній налічує 120 юридичних осіб, державних органів та установ- 21, державних та бюджетних підприємств та інститутів – 15.
 
За словами старшого консультанта ТОВ «ЕрнстендЯнг», протягом першого етапу проекту проаналізовано обсяг охоплення звітності, що визначає список податкових та неподаткових ( мито, рентна плата, збори на паливно-енергетичні ресурси, екологічний податок, неподаткові надходження/платежі) фінансових платежів від компаній нафто- та газовидобувної галузі відповідним державним установам України. «Платежі рознесено по категоріям надходжень в державний та місцевий бюджети. Для уніфікації процесу розкриття інформації з боку компаній складено інструкції. Про порядок заповнення звіту», - зазначив А. Кітура.
 
Крім того, компанією Ернст ендЯнг було проаналізовано приклади звітів ІПВГ інших країн ( ред.- Казахстану, Норвегії) та розроблено відповідну попередню структуру Звіту ІПВГ з урахуванням специфіки галузі в Україні. Як підкреслив А. Кітура під час презентації Звіту, розроблено підхід щодо включення контекстуальної  та іншої не пов’язаної  з платежами інформації у Звіт ІПВГ. Обсяг охоплення звітності компаній нафтогазової галузі щодо показників, не пов’язаних з платежами, включає в себе виробничі показники валового видобутку вуглеводнів на території України, експорту нафтогазової продукції, розвіданих запасів у динаміці 2011-2013 роки. Крім того, включено запити щодо кількості отриманих спецдозволів, зайнятості працівників, фінансової та юридичної інформації. 
 
Представник компанії Ернст ендЯнг також повідомив, що проаналізовано було і ключові наявні проблеми та перешкоди на шляху підготовки Звіту ІПВГ. Так, серед головних потенційних проблем визначено неповноту інформації, яка може стати наслідком недостатності наявного часу для підготовки Звіту ІПВГ, але дану проблему пропонується вирішувати шляхом активнішої роботи з респондентами, зокрема завдяки максимально можливій кількості прямих контактів з ними та особистих зустрічей.
 
«Для роботи сформовано міждисциплінарну групу, в яку будуть входити спеціалісти в сфері енергетики, нафтогазового бізнесу,наші аудитори будуть займатися звіркою цифр, які ми отримаємо від державних  органів та компаній. Наша податкова практика допомагала нам на етапі формування анкети, списком платежів, які  ми  включили ванкети, а також буде відповідати за написання частини контекстуальної інформації, законодавства та податків», - сказав А. Кітура.
 
КонстянтинТаранець, старший консультант Ернст ендЯнг , також додав:«Звіт ІПВГ наша компанія робить для декількох країн в світі. Саме цей досвід буде також використаний в Україні, тому що нас очікує найбільш складний шлях для написання  першого звіту». Представники компанії підкреслили, що несуть як фінансову, так і репутаційну відповідальність перед замовником відповідно до технічного завдання та запевнили, щозможуть  і повинні зробити якісний звіт в вказаний термін.
 
Олена Павленко нагадала присутнім, що  минулого разу на засіданні  розподілили умовно напрямки, в яких члени БГЗО можуть допомагати Незалежному Адміністратору в роботі з контекстуальної інформації. Також під час засідання було обговорено питання  критерію оцінювання порогу суттєвості суб'єктів звітування від бізнесу, проблему стислості строків для одержання відповідей на запити та ризик відсутності даних по окремих зареєстрованих компаній-респондентів, одержувачів дозволів, які фактично не здійснюють діяльності  внаслідок різних обставин, а також обговорили питання щодо переліку відповідних законодавчих та нормативних актів.
 
Слід нагадати, що опубліковано електронні форми для заповнення в рамках підготовки першого звіту ІПВГ. Ознайомитися з якими можна  тут.
 
Довідково:
10 липня 2015 року Президент Петро Порошенко підписав Закон №521-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”. Документ був ухвалений Верховною Радою 16 червня.
 
Зокрема, закон зобов’язує користувачів надр та власників спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами надавати та оприлюднювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, інші платежі, а також про виробничу (господарську) діяльність, відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів. 
 
Також органи, що здійснюють державне управління у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр, мають надавати та публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр відповідно до встановленого Урядом порядку.
 
Метою закону є посилення прозорості видобувних галузей, впровадження міжнародних стандартів звітності, удосконалення системи управління природними ресурсами, покращення інвестиційного клімату в Україні, впровадження стандартів Ініціатив щодо забезпечення прозорості видобувних галузей та «Партнерства «Відкритий уряд», а також положень Коаліційної угоди.
 
Наразі в Україні триває робота з підготовки першого звіту ЕІТІ. Відповідно до визначеного Міжнародним правлінням EITI терміну, Україна має опублікувати його в жовтні поточного року.
 
 
12 серпня 2015
ЕІТІ в Україні