БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниРОЗРОБКА РОДОВИЩ НАФТИ ТА ГАЗУ ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ ЗА НОВИМИ ПРАВИЛАМИ

РОЗРОБКА РОДОВИЩ НАФТИ ТА ГАЗУ ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ ЗА НОВИМИ ПРАВИЛАМИ

28 серпня 2015
Міністерство екології та природних ресурсів України своїм наказом затвердило Правила розробки родовищ нафти та газу. Цей документ знаходиться зараз на погодженні в інших міністерств, і вже найближчим часом буде переданий для реєстрації у Міністерство юстиції України. Про це повідомила заступник  Міністра екології та природних ресурсів  України Світлана Коломієць.
 
За її словами, Правила встановлюють основні вимоги до організації та здійснення розробки родовищ вуглеводнів та регламентують відносини суб’єктів господарювання, що виникають під час користування нафтогазоносними надрами, з метою їх комплексного і раціонального використання.
 
«До сьогодні в Україні не існувало єдиних правил, які б регулювали стосунки на цьому ринку. У роботі використовувались інструкції часів СРСР, технічні вимоги, яких давно застаріли та купа інших нормативних документів різних відомств. Відповідно, це створювало умови для маніпуляцій та махінацій, адже відповідно до ситуації могли з’являтись нові документи та знаходитись нові правила. Зараз разом з геологами, екологами та учасниками ринку розроблений єдиний документ, який відповідає сьогоденню», - зазначила Світлана Коломієць.
 
Документ містить чітку класіфикацію родовищ нафти і газу, правила їх підготовки до розробки, алгоритм підрахунку запасів нафти, газу і газового конденсату і геолого-економічної оцінки родовищ, правила спорудження та експлуатації свердловин, механізм контролю за розробкою та регулюванням процесу розробки родовищ. Окремий розділ присвячений охороні навколишнього середовища під час спорудження, пробної експлуатації свердловин, дослідно-промислової та промислової розробки родовищ нафти і газу. Радник міністра екології та природних ресурсів Олексій Гончарук зазначив, що важливою частиною цих правил є окремо виписані особливості геологічного вивчення і розробки нетрадиційних скупчень вуглеводів. «Особливостям розробки нетрадиційних скупчень вуглеводнів в Правилах не випадково присвячений окремий розділ, який містить важливі обмеження видобування нетрадиційних вуглеводнів.
 
Так, наприклад, передбачається що вода, яка застосовується під час приготування рідини для гідравлічного розриву пласта має обов’язково бути в замкнутому циклі. Це важливе обмеження має зменшити ризики нанесення шкоди навколишньому природному середовищу та людям, на території проживання яких будуть проводитися відповідні роботи. В той же час, як сам факт затвердження цих Правил, так і окрема увага до врегулювання видобутку нетрадиційних вуглеводнів – це важливий знак України нашим західним партнерам, який показує нашу готовність вибудовувати зрозумілі для них правила роботи в галузі", - пояснив він.
 
Світлана Коломієць також зазначила, що встановлення єдиних чітких правил розробки родовищ нафти та газу в Україні сприятиме посиленню енергетичної незалежності держави.
 
 
28 серпня 2015
Офіційний сайт Міністерства екології та природних ресурсів України