БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниПрозорість та діалог як запорука розвитку Харківського регіону

Прозорість та діалог як запорука розвитку Харківського регіону

11 вересня 2015
4 вересня 2015 року в Харкові відбувся VII Міжнародний економічний форум«ІННОВАЦІЇ. ІНВЕСТИЦІЇ. ХАРКІВСЬКІ ІНІЦІАТИВИ», на якому обговорювався план активних дій з реновації економіки України та Харківської області. Захід був організований Харківською обласною державною адміністрацією та Харківською обласною радою за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; проекту Європейського Союзу «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні»; проектуUSAID «Програма розвитку державно-приватного партнерства»; міжнародних компаній та Харківського регіонального центру з інвестицій та розвитку Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.
 
Під час пленарних засідань і панельних дискусій Форуму було обговорено хід реалізації Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020», досягнуті результати і план подальших дій з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, стимулювання експорту та залучення інвестицій в економіку України, нові можливості державно-приватного партнерства, практичні кроки зі створення «електронного уряду», взаємодія місцевих громад та нафтогазової галузі: практики для сталого розвитку Харківського регіону, створення ефективної системи виробництва і переробки сільськогосподарської продукції, інвестиційні проекти для фінансування Державним фондом регіонального розвитку, розвиток міжнародної інтеграції, підготовка до приватизації державних підприємств.
 
 
Під час Форуму відбулася панельна дискусія «Взаємодія місцевих громад та нафтогазової галузі: практики  для сталого розвитку Харківського регіону», в якій взяли участь Белоцький Олексій, начальник управління  паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації, Кирило Томляк, директор ТОВ «КТ-Енергія», керівник інформаційного проекту «Нетрадиційний газ в Україні», Юлія Завалішина, менеджер зі зв'язків з громадськістю та державними органами влади компанії Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс,  Євгеній Шахненко, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації ,Кріна Лаврі, перший секретар посольства Великої Британії з питань енергетики та торгівлі, Володимир Бреус, голова Близнюківської районної ради,Віль Бакіров, ректор ХНУ ім. В.Н.Каразіна, Станіслав Ігнатьєв, директор Регіонального центру міжнародних проектів і програм, Олег Калугін, декан хімічного факультету ХНУ ім. В.Н.Каразіна, член міжнародного електрохімічного товариства (ISE), Валерій Прохоров, генеральний директор НП «Радіоелектроніка та інформатика», Роман Ніцович, керівник програм аналітичного центру DiXi Group, Микола Шлапак, консультант інформаційного проекту «Нетрадиційний газ в Україні».
 
Під час панелі було обговорено  вплив проектів розвідки і видобутку вуглеводнів на сталий соціально-економічний розвиток місцевих громад, організацію екологічного аудиту та охорони навколишнього середовища, плідну взаємодію нафтогазової галузі із закладами освіти та практичний досвід визначення і реалізації пріоритетних проектів соціально-економічного розвитку громад.
 
 
Слід зазначити, що Харківська область є ключовим промисловим регіоном України, де зосереджено більше 47% загальнодержавного видобутку природного газу ( видобуто 9,4 млрд. кубометрів  в 2014 р.).За величиною видобувних запасів у Харківської області виділяються унікальні Шебелинське та Західно-Хрестищенське газоконденсатні родовища, однак більшу частину початкових розвіданих запасів газу категорії С1видобуто. Окрім вичерпаності великих родовищ та застарілої матеріально-технічної бази, проблемою є розпорошеність розвіданих запасів вуглеводнів по дрібних родовищах.Подальша розробка вуглеводнів Дніпровсько-Донецького басейну можлива в ущільнених породах, наприклад в ущільнених пісковиках. Потенційні ресурси газу ущільнених пісковиків, за різними оцінками, визначені на рівні від 1,5 до 8,8 трлн. кубометрів, є оцінки і в 9,4 трлн. кубометрів. Геологічні дані, оприлюднені на даний момент, дозволяють вважати щонайменше 20% із цих обсягів технічно видобувними запасами, а результати моделювання вказують на можливість видобутку 22 млрд. кубометрів газу вже через 5 років після початку промислової розробки родовищ. Однак, до початку власне промислового видобутку необхідна масштабна програма розвідки, що вимагає наявності оновленої інфраструктури і знань новітніх технологій буріння, підготовлених кадрів, обладнання та достатнього рівня інвестицій.Харківщина може похвалитися розвиненою інфраструктурою, яка складається з 979 км магістральних газопроводів та 472,7 км газопроводів-відгалужень, 6 компресорних та 106 газорозподільних станцій, а також Кегичівським підземним сховищем газу з активним об’ємом 700 млн. кубометрів.
 
Донедавна, на Харківщині активно реалізовувався великий інвестиційний проект на розвідку покладів газу ущільнених порід. В рамках спільної діяльності компаній «Шелл» та «Укргазвидобування» було пробурено дві пошукові свердловини: «Біляївська-400» (Первомайський район) та «Ново-Мечебилівська-100» (Близнюківський район). Попри рішення компаній-партнерів про припинення розвідувальних робіт в цьому проекті, «Шелл» продовжує роботи в рамках виконання угоди про розподіл продукції (УРП) Юзівської площі, прогнозні ресурси якої оцінюються в 4,054 трлн. кубометрів газу. Ця площа охоплює 7,8 тис. кв.км територій, розташованих у т.ч. в Ізюмському, Балаклійському, Барвінківському та Близнюківському районах Харківської області. Серед перспективних для УРП ділянок в Харківській області виділяється Слобожанська, що займає площу близько 6 тис.кв. км.Видобувні запаси газу центрально-басейнового типу оцінюються у 50-70 млрд. кубометрів. Також, в регіоні видано 46 спеціальних дозволів на користування надрами на ділянках, де можливий видобуток нетрадиційного газу.
 
Останнім часом ведеться багато дискусій про розробку газу з нетрадиційних джерел та пов’язаний із цим економічний бум, однак наскільки вони обґрунтовані? Якими є соціально-економічні наслідки розвідки нетрадиційного газу? Чи можливе залучення місцевих компаній в якості підрядників? Скільки робочих місць буде створено? Олексій Белоцький, начальник управління паливно-енергетичного комплексу Харьковскої ОДА, підкреслив, що Харківська область є лідером у промисловому видобутку природного газу, і ця галузь має довгостроковий потенціал значного росту. Він зазначив, що розвиток галузі стримує фіскальна політика, зависокі рентні платежі та  завеликий обсяг дозвільної документації. Адже 72 документа потрібно отримати задля того, щоб вести діяльність. За словами О. Белоцького, Харківська ОДА зацікавлена максимально спростити ці процедури та також сподівається, що найближчим часом будуть зменшені рентні ставки. 
 
Що стосується роботи видобувних компаній в регіоні,  представник Харківської ОДА запевнив, що всіма можливими силами намагається йти назустріч видобувним компаніям, які працюють в регіоні та вже намагається скоротити строки отримання дозвільних документівта вести діалог з видобувними компаніями задля сталого розвитку регіону.
За його словами, компанії приймають участь у в соціально-економічних програмах регіону, тому в області укладено угоди соціально-економічного розвитку з видобувними компаніями. Харківська ОДА зацікавлена в залученні інвестицій та компаній для розробки родовищ в регіоні на прозорих умовах. « Харківська область має значний потенціал. Ми готові прикладати зусилля для того, щоб створити максимально комфортні та прозорі умови для інвестиційного климату роботи видобувних компаній на території нашого регіону», - сказав О. Белоцький.
 
Кріна Лавері , перший секретар посольства Великої Британії з питань енергетики та торговлі, зазначила, що Великобританія підтримує Україну задля  сталого розвитку та реформ в країні та також приділяється увага і  Харківській області. «Ми вважаємо, щодля України дуже важливо досягти успіху в плані реформ.В нас є цілий ряд британських компаній,які активнопрацюють в Україні- Шелл, є цілий ряд британських маленьких компаній нафти і газу в Полтавській області. Для цих компаній дуже важливо, щоб Україна продовжувала розвивати сприятливий бізнес-клімат», - сказала К. Лавері.
 
За її словами, з точки зору політики в сфері енергонезалежності , для того, щоб звільнитися від енергетичної залежності від Росії, дуже важливо, щоб Україна рухалася вперед в цих напрямках.  Вона також відмітила розпочаті реформи на ринку газу , прогрес в плані реформи енергоринку, зазначивши що потрібно активізуватися в роботі на вторинному законодавчому ринку.
 
«Україна  повинна реформуватисяв цих напрямках і в цих багатьох сферах енергетики, але дуже важливо створити незалежного регулятора. Багато треба зробити ще  на напрямку енергоефективності, хоча ми бачимо тут багато прогресу. Якщо говорити проенергетичну незалежність, то використання меншого обсягу газу – це дуже важливе питання. Потрібно і збільшити виробництво нафти і газу в Україні. І ми бачимо, що  в найближчі роки, щоУкраїна може стати експортером енергії, а не імпортером. Для України це    може бути великий заробіток, а також допоможе Європі в енергетичній незалежності. І це те, в чому ми,  уряд Великобританії,  хочемо допомогти вам зробити», - підкреслила Кріна Лавері.
 
Великобританія активно допомагає уряду України в плані реформ енергетичного сектору - це і сектор оподаткування, щодо регуляції нафти і газу, проводить роботу по нетрадиційним видам газу, а також по регулюванню сектору нафти і газу. Великобританія підтримує, що Україна також  посилює прозорість видобувних галузей, впроваджує міжнародний стандарт звітності, удосконалює систему управління природними ресурсами, що значно дозволить покращити  інвестиційній клімат в Україні.
 
За словами представника посольства Великої Британії,  Великобританія буде проводити роботу по напрямку енергоефективності та сфері стратегічних комунікацій, щоб український народ більше розумів   всі заходи, які  треба робити з енергоефективності, та які переваги вони можуть отримати, та також допомагати в роботіпо реформі у вугільнїй промисловості.
 
Соціально відповідальна діяльність та розвиток громад
 
Безпосередні соціальні інвестиції на користь місцевих громад є відносно новою практикою в Україні. Державні компанії зосереджують зусилля на добробуті своїх працівників, натомість більшість приватних вказують на сплату податків та зборів, у т.ч. місцевих, як форму отримання «соціальної ліцензії». Ухвалений закон щодо прозорості видобувних галузей в Україні, дозволить громадськості отримувати максимум інформації про фінансову діяльність видобувних компаній, прибутки та сплату податків, що здійснюють видобування  природних ресурсів в їх регіоні. Відповідні звіти за стандартами ініціативи EITI публікують компанії в провідних світових державах.
 
Як правило, компанії-інвестори у своїй соціально-спрямованій політиці прагнуть отримати схвалення місцевих громад на діяльність та спрогнозувати впливи такої діяльності та пов’язаних операцій на соціальне середовище. Західні стандарти, які демонструються в Харківській області компанією «Шелл», засновуються на діалозі з представниками місцевих рад у територіальних громадах, де відбувається розвідка вуглеводнів.
 
У ході панельної дискусії «Взаємодія місцевих громад та нафтогазової галузі: практики для сталого розвитку Харківського регіону»  Юлія Завалішина , менеджер із зв’язків з громадськістю та державними органами влади компанії «Шелл» в Україні розповіла про  діяльність компанії  у Харківському регіоні. «Планується, що загальна сума соціальних інвестицій в рамках Юзівського проекту для Харківського регіону до кінця 2015 року сягне близько 5,7 млн. гривень», - сказала Ю. Завалішина.
 
Компанія «Шелл»  вже виділила кошти на  забезпечення доступу до першої та невідкладної медицинської допомоги. Лікарні у районних центрах Ізюм та Барвінкове, ФАП та сільські амбулаторії отримали медикаменти та медичне обладнання, у тому числі електростимулятори для відновлення серцевої діяльності, холодильники для зберігання вакцин і медикаментів, обладнання для обстеження стану здоров`я немовлят, інструментарій для виконання медичних маніпуляцій, шафи для безпечного зберігання медикаментів, прилади для вимірювання тиску, електрокардіографи та ін.. 
 
Компанія наразі реалізує проект «Вода в долонях»,  реалізація якого розпочалася в квітні 2015 року. Згідно якого передбачається, що завдяки сертифікації та облаштуванню водних джерел, 10 тис. сільських мешканців Харківщини отримають доступ до чистої питної води, а сільські громади будуть забезпечені ручними засобами контролю якості води. 
 
В рамках проекту Спільної діяльності, протягом 2013-2014 рр. компанія «Шелл» виділила на соціальні проекти в районах Харківської області близько 2,7 мільйона гривень: ремонт шкіл у с. Біляївка та с. Новонадеждине, ремонт дитячого садка у с. Новонадеждин, освітлення вулиць (с. Веселе, Новонадеждинська сільрада, сел. Біляївка, Алісівська сільрада, ремонт доріг у с. Алісівка та с. Веселе, закупівля ліків для Первомайської і Близнюківської районних лікарень, будівництво водної свердловини у с. Веселе.
 
Також протягом 2013-2014 рр. «Шелл» проводила інформаційну кампанію «Батьки-Водії», створену спеціально для батьків, які регулярно перевозять дітей у своїх авто. Серія тренінгів з безпечного керування автомобілем пройшла у дитячих садках Ізюма, Барвінкове та Балаклеї. Компанія «Шелл»  щорічно затверджує програми соціальних інвестицій в регіоні та їх реалізацію. Проекти здійснювалися в рамках тристоронніх угод: «Шелл» як благодійник, місцева громада як отримувач і підрядник, що виконує роботи. 
 
Як зазначила Ю. Завалішина, потенційні проекти для інвестицій визначалися у процесі консультацій з місцевою громадою та місцевими органами влади. Лише прозорість діяльності компанії та довіра міцевих громад, може сприяти взаємопорозумінню.  Компанією в 2013-2014 роках  було виділено близько 2,7 млн. грнна ремонт шкіл, ремонт дитячого садка, вуличне освітлення, ремонт дорожнього покриття,  закупку медикаментів, будівництво водної свердловини. 
 
Стратегія соціальних інвестицій в рамках Юзівського проекту визначає такі пріоритетні  напрямки інвестицій:  доступ до чистої питної води, водопостачання, очищення й утилізація води на території Юзівської ділянки;   захист навколишнього середовища;   охорона здоров’я, зокрема надання невідкладної медичної допомоги;   розвиток підприємництва (для місцевих громад);  розвиток громад;  безпека (включно із безпекою дорожнього руху).
 
За словами представника компанії, у 2015 р. відповідно до затвердженого плану:  закуплено медичне обладнання і медикаменти для ЦРЛ, міських лікарень, сільських ФАПів та амбулаторій Ізюмського і Барвінківського районів Харківської області на загальну суму близько 3 млн.грн.;  триває реалізація проектів громадських організацій щодо доступу до чистої питної води, підтримки підприємницької діяльності в Харківській області тощо.
 
У завершеному проекті «Шелл» з компанією «Укргазвидобування» соціальні інвестиції здійснювалися з початку 2013 року. Спільний комітет розглядав пропозиції місцевих рад у територіальних громадах, де безпосередньо відбувається розвідка вуглеводнів. Ці пропозиції мали бути попередньо узгоджені з районною владою (РДА), тобто відповідати або принаймні не суперечити програмам соціально-економічного розвитку громад відповідного рівня.
 
Подання пропозицій, які охоплювали Первомайський та Близнюківський райони Харківської області, здійснювалось на добровільних засадах. В середньому, щороку підтримку отримували 6-8 проектів, які коштували до 400 тис. грн.Так, у 2013 році бюджет програми склав 1,5 млн. грн., у 2014 році оцінювався на рівні 1,2 млн. грн. Загальна сума виділених коштів склала близько 2,7 млн. грн. В рамках програми було реалізовано наступні проекти: заміна системи опалення в двох школах Первомайського і Близнюківського району, встановлення двоскатної покрівлі у школі Первомайського району, капітальний ремонт сільського дитячого садка у Близнюківському районі, встановлення вуличного освітлення, ремонт доріг, закупівля медикаментів у двох районних лікарнях. 
 
Для потреб жителів села Веселе Первомайського району, в районі пошукової свердло-вини «Біляївська-400 пробурено, відповідним чином обладнано і передано у власність сільської ради артезіанську водну свердловину. Для виконання робіт обиралися переважно місцеві підрядники, з якими з якими «Шелл» укладала тристоронні договори, третьою стороною виступав вигодонабувач – сільська рада або, як у випадку із школами, відповідні підрозділи районної державної адміністрації.
Володимир Бреус, голова Близнюківської районної ради, зазначив, що коли почала працювати компанія «Шелл», то ситуація стосовно прибуткового податку в районі кардинально змінилася.
 
«Все почалося з громадських обговорень, а потім громадських слухань. На жаль, тоді не всі зацікавлені були в діяльності компанії «Шелл» в нашому районі, але ця ситуація після початку діяльності кардинально змінилася. Лише навесні 2013 року  проводилося по 2-3  громадських слухань на тиждень, а іноді і більше,  разом з представниками компанії  задля зміни громадської думки в районі», - згадує голова районної ради.
 
Але зараз ситуація докорінно змінилася, люди повірили. «Я скажу так  -  тому що жодного разу  представники компанії «Шелл» не обманули людей і все робили відкрито і прозоро. Коли розпочали надходити до району соціальні інвестиції, наші мешканці не могли повірити. Бо багато хто щось обіцяє для району, але обіцянки не виконує. А для мене, як керівника, якого обрали люди, головне, щоб був добробут та блага для людей, які мене обрали. Якщо запитаєте яка користь громадам  Близнюківського району від к діяльності компанії «Шелл» на  території нашого району? Я б розділив вигоду на прямі інвестиції, яку вкладає компанія «Шелл» і непрямі. Прямі – це були ремонт опалення школи, дитячого садку,освітлення.  Стосовно непрямих інвестицій – ремонт дороги, розвиток сфери харчування , забезпечення лікарні медикаментами та ін.», - підкреслив голова Близнюківської районної ради.
 
Пошуково-позвідувальну свердловину Ново-Мечебилівська-100  було пробурено на Близнюківщині в рамках Договору про спільну діяльність між компанією Шелл та ПАТ «Укргазвидобуваням». Результати буріння допомогли досягти мети, яку мав пошуково-розвідувальний етап робіт за Договором про спільну діяльність, а саме було зібрано, оброблено та оцінено геологічні дані родовищ, що знаходяться  в зоні співробітництва.Наразі свердловину законсервовано, триває процес рекультивації будівельного майданчика.
 
Як зазначив голова Близнюківської районної ради, протягом 2013-2014 років в рамках програми соціальних інвестицій, затвердженої компанією «Шелл» та ПАТ «Укргазвидобування» , у Близнюківському районі було реалізовано соціальні проекти на суму понад 1, 2 млн. гривень. «Які проекти є першочерговими для реалізації, визначили самі територіальні громади Алісівської та Новонадеждинської  сільских рад, поблизу яких здійснювалося буріння пошуково-розвідувальної свердловини.В 2014 році завдяки соціальним інвестиціям компанії  «Шелл» було здійснено капітальний ремонт Новонадеждинського дошкільного навчального закладу», - сказав голова райради.
Упродовж 2013-2014 рр. за рахунок прямих інвестицій компанії Шелл  змонтовано вуличне освітлення у селах Алісівської  та Новонадеждинської  сільских рад, здійснено ремонт дорожнього покриття на ділянці від свердловини Ново-Мечебилівська-100 до села Алісівка Близнюківського району, закуплено медикаменти для надання першої та невідкладної допомоги для Близнюківської центральної районної лікарні.
 
«Що стосується непрямих інвестицій та надходження прибуткового податку  до Близнюківського району в 2012-2015 роках.Основним джерелом надходжень районного бюджету є податок з доходів фізичних осіб, його питома вага в загальній сумі  власних і закріплених доходів в 2015 році становить 99,7%.З урахуванням надходжень від ТОВ «Сайпем Україна»  в 2012 році до районного бюджету Близнюківського району надійшло 16, 4 млн. гривень, в 2013 році – 18, 4 млн. грн., в 2014 р. – 23, 3 млн. грн.», - підкреслив В. Бреус.
 
До районного бюджету Близнюківського району внаслідок припинення робіт та замороження об’єкту , в першому півріччі 2015 року надійшло 6, 5 млн. гривень, що на 2,6 млн. грн. менше в порівнянні з відповідним періодом 2014 р. «В 2015 року, компанія призупинила діяльність, то станом на 1 липня на 2,6 млн. гривень надходження до районного бюджету зменшилися. Це кошти, які компанія напряму не інвестувала, але вони надходили до районного бюджету і ми їх використовували, а в результаті призупинення ці кошти недоотримані, що сказалося на благах наших людей. Але завдяки компанії, яка працює за міжнародними стандартами та прозоро, громада побачила нову культуру виробництва , це змінило  свідомість людей та надії на краще майбутнє», - сказав Володимир Бреус.  
 
«Головна інвестиція компанії  «Шелл»  в Близнюківському районі – це інвестиція в свідомість мешканців Близнюківщини», - з гордістю сказав голова Близнюківської районної ради. Станіслав Ігнатьєв, директор Регіонального центру міжнародних проектів і програм, у своєму також розповів  про партнерство територіальних громад та видобувних компаній.  В рамках ініціативи було розроблено стратегічні плани соціально-економічного розвитку 8 територіальних громад в межах Юзівської ділянки, враховуючи можливість партнерства із видобувними компаніями. Географічне охоплення ініціативи: Балаклійський район, Ізюмський район, Барвінківський район, Зачепилівський район, Первомайський район, Сахновщинський район, Лозівський район, Близнюківський район. 
 
Роман Ніцович, керівник програм Діксі Групп, зазначив, що потенційний вплив таких проектів на економіку та соціальний ландшафт Харківщини важко переоцінити. Харківська область – ключовий промисловий регіон України, де зосереджено більше 47% загальнодержавного видобутку природного газу. Ця промисловість має базовий характер для регіональної економіки, формуючи 7% валового регіонального продукту, і є відправною точкою для інших галузей: нафтової та нафтохімічної, енергетичної, фармацевтичної, та будівельних матеріалів. 
 
Видобуток газу має довгостроковий потенціал  значного росту. В Харківській області видано 81 спеціальних дозволів на користування надрами, зокрема 55 на промислову розробку родовищ вуглеводнів, 11 – на їх геологічне вивчення. Попри наявність унікальних родовищ  (наприклад, Шебелинського, Західно-Хрестищенського, Кобзівського та ін.), більшу частину покладів газу видобуто, а самі родовища – вичерпуються. Потенційні ресурси  газу ущільнених пісковиків, за різними оцінками, визначені на рівні від 1,5 до 8,8 трлн. кубометрів, є оцінки і в 9,4 трлн. кубометрів.
 
Результати моделювання вказують на  можливість видобутку 22 млрд. кубо-метрів газу вже через 5 років після початку промислової розробки родовищ. Однак, до початку промислового видобутку необхідна масштабна програма розвідки, що вимагає наявності оновленої інфраструктури, новітніх технологій буріння, підготовлених кадрів, обладнання та достатнього рівня інвестицій. Подальша розробка  нафтогазових покладів Дніпровсько-Донецького басейну можлива в ущільнених породах, наприклад в ущільнених пісковиках.
 
Інвестиційні проекти із розвідки покладів газу ущільнених порід:
•  спільна діяльність компаній «Шелл» та «Укргазвидобування» (завершено). Пробурено дві пошукові свердло-вини: «Біляївська-400» (Первомайський район) та «Ново-Мечебилівська-100» (Близнюківський  район).
•  виконання компаніями «Шелл» та «Надра Юзівська» угоди про розподіл продукції (УРП) в межах Юзівської площі (7886 кв.км )
Результати розвідувальних робіт на цій площі мають підтвердити наявність газоносних ущільнених пісковиків.У зв’язку з подіями на Донбасі, оголошено настання форс-мажорних обставин для основної діяльності через загрозу для безпеки працівників, продовжено виконання інших видів діяльності.
•  46 ділянок, на які видано спеціальні дозволи на користування надрами з можливістю видобутку нетрадиційного газу
 
Як зазначив експерт, чверть з близько 80 активних сервісних компаній нафтогазового комплексу працюють на сході України (у тому чисті в Харківській області). Початок розробки та подальший видобуток нетрадиційного газу сприятиме зменшенню енергетичної залежності України, розвитку місцевих компаній та дозволить створити велику кількість робочих місць в Харківській області.
 
Роман Ніцович, керівник програм DiXi Group, зосередився на ключових висновках та результатах дослідження. Зокрема, у доповіді він розповів про очікувані показники валової продукції, доданої вартості, доходів, а також різних видів економічного впливу як для однієї свердловини, так і для більшого проекту. «Наші розрахунки свідчать про те, що один майданчик зі свердловиною сформує більше 100 робочих місць на етапі будівництва і ще понад 70 в ході буріння. Видобувний проект невеликого масштабу може створити 1,5 тисячі робочих місць і сприяти розвитку більш ніж 50 основних та супутніх галузей»,  - повідомив експерт.
 
У свою чергу додав: «Незважаючи на тимчасовий спад інтересу інвесторів, спричинений близькістю до зони АТО та пов’язаними ризиками, газовидобувна галузь залишається привабливою для ведення бізнесу. Харківська область має для цього всі умови: відповідні геологічні структури, багаторічний досвід розвідки та видобутку, розвинуту інфраструктуру транспортування, переробки і зберігання газу, місцеві сервісні компанії, технічний і науковий потенціал. Проведені нами розрахунки свідчать про суттєвий економічний вплив операцій з розвідки нетрадиційних вуглеводнів. Навіть видобувний проект невеликого масштабу може створити 1,5 тис. робочих місць і дати суттєвий поштовх для розвитку економіки, розвиваючи більш ніж 50 основних та супутніх галузей. При цьому, більша частина вкладу видобувних компаній в регіональну економіку припадає на рівень районів та громад у місці видобутку».
 
Як зазначив Р. Ніцович, наразі в Харківській області виділено 12 ліцензійних ділянок з можливістю видобутку нетрадиційного газу (видано спецдозволи на користування надрами), 4 ліцензійні ділянки можуть бути виставлені на конкурс (отримано погодження облради) на геологічне вивчення, в т.ч. дослідно-промислова розробка газу сланцевих пластів .
 
Варто зазначити, що більша частина вкладу видобувних компаній в регіональну економіку припадає на рівень районів та громад у місці видобутку. Як правило, складовою корпоративної політики соціальної відповідальності є партнерство з місцевими компаніями. Наприклад, «Шелл» зобов’язалась надавати перевагу товарам, роботам і послугам українського походження – за умови рівних чи кращих умов за ціною, термінами виконання, якістю, умовами поставок та іншими критеріями, а також відповідності міжнародним стандартам. На існуючих об’єктах українськими підрядниками виконано більшість основних робіт (будівництво площадки, буріння свердловин на технічну воду, поставка плит, пального, доставка обладнання, охорона, облаштування та обслуговування будівельного містечка, супровідні роботи).
 
Харківщина є потужним науково-освітнім центром, де зосереджено 56% основних засобів науково-технічної діяльності, 15% всіх науково-дослідних інститутів України, 20% конструкторських організацій, понад 16% наукових співробітників. Окремим блоком роботи «Шелл» є підтримка досліджень – як академічних, так і з боку компаній, аналітичних центрів, громадських організацій.
 
Зрештою, говорячи про соціально-економічні наслідки такої діяльності,  говоримо про можливу участь місцевих компаній в якості підрядників, залучення місцевих робітників, товарів та послуг, а також загальний економічний ефект. Насамкінець, на підтвердження аргументів, ми наводимо конкретні приклади діяльності «Шелл» як компанії-першопрохідця у масштабній розробці нетрадиційного газу на Харківщині.
 
На існуючих об’єктах українськими підрядниками виконано більшість таких робіт як будівництво площадки, буріння свердловин на технічну воду, поставка плит, пального, обладнання, охорона, обслуговування будівель-ного містечка та ін. Економічний ефект, це лише одна з переваг, які може отримати громада. Робота компаній - це соціальні інвестиції, робота з науковими центрами, навчальними закладами. Роман Ніцович особливу увагу звернув на діяльність на користь місцевих громад  та підкреслив важливу роль  діалогу з представниками громад, поруч з якими відбувається розвідка вуглеводнів,  соціальних інвестицій на користь громад та регіону в цілому. 
 
За словами експерта, наразі  децентралізація має особливе значеннязначення  як для регіону, так  і для місцевих мешканців Харківщини. Він також нагадав про традиційну закритість енергетичної політики, саме томупрозорістьпотрібна як складова антикорупційної реформи. Дуже важливим елементом довіри громади до місцевих органів влади, до державних інституцій, до видобувних компаній є впровадження стандарту прозорості та підзвітності. Саме міжнародний стандарт Ініціатива прозорості видобувних галузей (ЕІТІ) є способом взаємодії влади, бізнесу, громадського сектору. 
 
Прийнятий закон дозволить громадськості отримувати максимум інформації про фінансову діяльність, прибутки та сплату податків компаній, що здійснюють видобування державних природних ресурсів. «Незалежний аудитор проводить звірку платежів і порівнює чи дійсно та кількість коштів, яка була сплачена, у тому числі до місцевих бюджетів, чи вона дійсно надійшла і  як була використана», - сказав Роман Ніцович. 
 
Зокрема, закон зобов’язує користувачів надр та власників спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами надавати та оприлюднювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, інші платежі, а також про виробничу (господарську) діяльність. Також органи, що здійснюють державне управління у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр, мають надавати та публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр.Кабінет Міністрів, у свою чергу, зобов’язується публікувати та поширювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, та інші платежі, у тому числі контекстної інформації (загального огляду) по видобувних галузях.
 
Наразі в Україні триває робота з підготовки першого звіту ЕІТІ, який має опублікувати в жовтні поточного року.« Звичайно, є певні труднощі у зборі інформації. Наскільки нам відомо, не всі компанії, а навіть і  державні органи згодні надавати інформацію», - сказав експерт. Учасники панельної дискусії погодилися, що лише за прозорих умов та  діалогом між владою, бізнесом, громадським сектором можна досягти сталого розвитку галузі та регіону, але вкрай  необхідно пришвидчити  як хід реформ, так і подолання корупції. 
 
Експерти зазначили, що нарощування видобутку природнього та нетрадиційного  газу – це не тільки можливість для Харківської області підвищити свій економічний потенціал, а й реальний шанс зменшити енергетичну залежність держави. Обізнаність громадськості  дозволить брати  активну участь у контролі за управлінням природними ресурсами, а також за ефективністю бюджетних витрат, зокрема, пов’язаних з видобувними галузями, а видобувні компанії, влада мають стати більш відповідальними.
 
Прихід серйозних інвесторів, приносить нові стандарти прозорості і спілкування з людьми, це може слугувати прикладом для інших гравців ринку. Безпосередні соціальні інвестиції на користь місцевих громад є відносно новою практикою в Україні. Державні компанії зосереджують зусилля на добробуті своїх працівників, натомість більшість приватних вказують на сплату податків та зборів, у т.ч. місцевих, як форму отримання «соціальної ліцензії». Західні стандарти, які демонструються в Харківській області компанією «Шелл», засновуються на діалозі з представниками місцевих громад, поруч з якими відбувається розвідка вуглеводнів.
 
Україні важливо вивчати міжнародний досвід, кращі практики, щоб розуміти, чого вимагати від уряду та компаній в їх роботі, як зробити компанії відповідальними, відкритими та готовими до діалогу з місцевими громадами.
 
 
11 вересня 2015


<< повернутись