БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЗбільшення страхового запасу газу для приватних компаній "заморозить" майже 2 млрд грн

Збільшення страхового запасу газу для приватних компаній "заморозить" майже 2 млрд грн

21 вересня 2015
Експерти критикують пропозицію Міненерго і уряду підвищити обсяги страхового запасу газу для приватних компаній.
 
Запропоноване урядом 10-кратне збільшення необхідного страхового запасу газу (з 10% до 100%) є заморожуванням грошей і може "вбити" приватний бізнес. Про це заявили представники профільних асоціацій в ході засідання круглого столу "Чи буде Україна з власним газом: видобуток, податки та інвестиції", організованого ZN.UA і консалтинговою компанією "Ньюфолк".
 
Як зазначив Андрій Мизовец, президент Асоціації "Газові трейдери України", сьогодні необхідність формування страхового запасу газу є однією з найважливіших проблем ринку. "Поточне" постанова Кабміну передбачає для кожного постачальника 10-відсотковий запас газу від квартальних поставок, це близько 30% обсягу поставок на місяць. Зараз пропонується "страхувати" 100%! Якщо постанова приймуть (як передбачається, 20 вересня), до 1 жовтня вже треба мати страховий запас. Де його брати? "- зазначає він.
 
На думку Мизовця, страховий запас газу - це заморожування грошей. Якщо видобувні компанії поставляють ресурс, значить, вони теж повинні формувати запас, при цьому ще й заплатити ренту за видобутий газ, який і формує страховий запас. "Сьогодні приватні компанії поставляють на ринок 350-400 млн кубометрів газу на місяць, або 1-1,2 млрд на квартал. За чинним законодавством, у ПСГ приватники повинні тримати 120 млн кубометрів газу, а за новим - вже 400 млн. Цей газ буде фактично "лежати" в підземних сховищах замість того, щоб піти на ринок - споживачам. За сьогоднішніми цінами це близько 2 млрд грн ", говорить він. Додаючи, що всі з нетерпінням чекають на прийняття закону про регуляторі, який розставить всі крапки над "і".
 
У свою чергу Роман Сторожев, президент Асоціації "Надрокористувачі України" зазначає, що додаткові 300 млн кубометрів газу в підземних сховищах треба замістити на ринку імпортним газом. "Чи врятують Україну 300 млн кубометрів газу в ПСГ в зимовий період? Думаю, ні. 300 млн кубометрів в масштабах країни - це дуже мало, але якщо з обороту внутрішнього ринку, то така ситуація здатна обвалити ринок, відлякати інвестора. Це вимагатиме від постачальників газу "заморозити" 100% обігових коштів, просто опустити їх в сховища ", - говорить він.
 
"За фактом рішення про збільшення страхового запасу вбиває бізнес трейдерів, а по суті не вирішує завдання наповнення ПСГ", - резюмував він. Сьогодні, згідно з постановою уряду, страховий запас створюється газопостачальним підприємством у розмірі 10% договірних квартальних обсягів поставки природного газу споживачам (або близько 30% від щомісячного обсягу поставки) за рахунок власних або залучених коштів, крім випадків його використання на власні потреби.
 
Створення страхового запасу здійснюється шляхом закачування природного газу в натуральній формі в підземні сховища газу та / або закупівлі природного газу в інших власників, які зберігають відповідні ресурси в підземних сховищах газу. Проектом нової постанови пропонується збільшити обсяг страхового запасу, який постачальник повинен зберігати в підземних сховищах газу, з 1 жовтня по 31 березня - до 100% від щомісячного обсягу поставки, і до 50% - в період з 1 квітня по 30 вересня.
 
 
 
21 вересня 2015
"Дзеркало тижня"