БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУ Держгеонадрах відбулось обговорення проекту Програми розробки вуглеводнів України

У Держгеонадрах відбулось обговорення проекту Програми розробки вуглеводнів України

06 листопада 2015
3 листопада 2015 року, в Державній службі геології та надр України відбулось обговорення проекту Програми розробки вуглеводнів України. Метою Програми з робочою назвою «Прорив», розробленої Публічним акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Надра України», – є виконання Енергетичної стратегії України на період до2030 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від24.07.2013 № 1071, забезпечення приросту запасів та збільшення видобутку вуглеводнів. Зазначені цілі передбачається досягти, впровадженням трьох стратегічних блоків: виробничого, інвестиційного та юридично-правового.
 
У заході взяли участь фахівці Держгеонадр України, ПАТ «НАК «Надра України», ДП«Укрнаукагеоцентр», Державного геофізичного підприємства «Укргеофізика», Державної комісії України по запасах корисних копалин.
 
Заступник Голови правління ПАТ «НАК «Надра України» Максим Максіменцев окреслив перспективи реалізації мінерально-сировинного потенціалу в складних економічних умовах. Зокрема, розповів про нові перспективні площі під ліцензування. З метою нарощення ресурсної бази вуглеводнів і технічного переоснащення галузі передбачається виконання геофізичних та геологорозвідувальних робіт на ліцензійних ділянках та інших перспективних об’єктах (понад 40) ліцензійного фонду Державної служби геології та надр України та НАК «Надра України».
 
У ході обговорення окрему увагу було приділено питанню реліквідації, розконсервації та ремонту свердловин, що забезпечить у стислі терміни при мінімальних капіталовкладеннях збільшення видобутку газу. За результатами аналізу та вивчення з 4000 ліквідованих свердловин на відновлення визначено 190. Орієнтовна вартість буріння нової свердловини становить 150 млн. грн., водночас затрати на відновлення свердловини у середньому становлять 20 млн. гривень (термін окупності 1-2 роки). Реалізація заходів з реліквідації разом з інтенсифікацією припливу може забезпечити збільшення обсягу видобутку газу приблизно на 500 млн. м3 в рік. Питання відновлення та використання ліквідованих/законсервованих свердловин, правовідносин між надрокористувачами та підприємствами, які відновили ці свердловини, пропонується врегулювати розробленням відповідного нормативно-правового акту та внесенням змін до діючого законодавства.
 
Розрахунковий загальний обсяг вартості програми 5,6 млрд. грн., в тому числі на придбання обладнання – 2,1 млрд. грн., на виконання робіт 3,5 млрд. грн. (в цінах станом на вересень 2015 року). Джерелами фінансування Програми можуть бути державний бюджет або кредити під держгарантії.
 
Очікувані результати програми:
• проведення геофізичних досліджень 3D та розвідувального буріння;
• приріст запасів і перспективних ресурсів: по газу – 20,5 млрд.м3, по нафті (конденсату) – 14,7 млн.тон;
• загально очікуваний обсяг видобутку вуглеводнів складе: по газу – 7,8млрд.м3, по нафті (конденсату) – 0,9 млн.тон.
 
Соціально-економічний ефект:
- забезпечення роботою працівників геологорозвідувальної, видобувної, переробної та інших галузей;
- дохід державного бюджету від сплати податків та інших обов'язкових платежів в т.ч. ПДВ, податок на прибуток, рента, податки з заробітної плати;
- очікувана вартість видобутого природного газу (ціни вересня 2015) 54,6 млрд. гривень;
- очікувана вартість видобутої нафти (в цінах станом на вересень 2015) 8,6 млрд. гривень;
- потенційні бонуси від укладання УРП на цих площах можуть скласти >50 млн. доларів (>1,3 млрд. грн. станом на вересень 2015 року);
- загальний дохід > 64,5 млрд. грн. при вартості програми 5,6 млрд. гривень.
 
Учасники робочої зустрічі підтримали проект Програми розробки вуглеводнів України.
 
Тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державної служби геології та надр України зазначив, що концепція Програми перспективна, водночас потребує доопрацювання в частині детальних розрахунків її економічної складової. «Має бути чітке техніко-економічне обґрунтування з врахуванням усіх ризиків» – зазначив Микола Бояркін. Т.в.о.Голови Держгеонадр України доручив залучити до опрацювання проекту фахівців геологічних підприємств і наукових установ та у місячний термін підготувати на розгляд доопрацьований документ.
 
 
06 листопада 2015
Державна служба геології та надр України