БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниФеномен сланцевої видобутку в США не дозволяє прогнозувати ціни на нафту у світі, - голова ВР в Росії

Феномен сланцевої видобутку в США не дозволяє прогнозувати ціни на нафту у світі, - голова ВР в Росії

17 листопада 2015
Феномен сланцевої видобутку в США не дозволяє прогнозувати ціни на нафту у світі, так як вона змінює ситуацію на ринку протягом декількох тижнів, заявив глава ВР в Росії Девід Кемпбелл. «Аналітики навіть назвали цю нафту (сланцеву) іграшкою, яка в Росії називається« іван-встанька »: ви штовхаєте її, вона тут же повертається. І звичайно сьогодні важко передбачити, яка буде ціна на нафту, і швидше за все видобуток нафти в США буде рости, що ускладнює завдання ОПЕК по балансуванню ринку », - сказав він, виступаючи на конференції" Розвідка. Видобуток. Переробка 2015 ".
 
«ОПЕК доведеться рахуватися з джином технологічного прогресу, який вилетів з пляшки», - резюмував Кемпбелл. Він пояснив, що, технологічний прорив у видобутку сланцевої нафти в США стався завдяки тому, що світова ціна на нафту зросла до $ 100 за барель. Однак завдяки зниженню витрат на видобуток Америка змогла значно збільшити видобуток навіть при падінні світових цін, викликаних, відповідно, зростанням видобутку сланцевої нафти.
 
Експерти оцінюють витрати на видобуток сланцевої нафти в США в $ 40-50 за барель. Глава BP в Росії відзначив також, що для видобутку сланцевої нафти потрібно менше бурових установок, ніж для видобутку традиційної нафти. У той же час, ринок інтерпретував зниження кількості бурових установок в 2015 році в порівнянні з 2014 роком на 50%, як сигнал зниження видобутку в США, але вона, навпаки, зростає.
 
«Зруйновано ще одне правило, - зазначив Кемпбелл, - тепер час між прийняттям інвестрішення і початком видобутку займає тижні, а не роки, як раніше, тому тепер ціна еластична до зміни обсягу видобутку». Компанії завжди інвестували величезні гроші у виробництво, причому на тривалі терміни, тому раніше ціна була нечутлива через такого тимчасового розриву, сланцева ж нафта міняє ринок протягом тижнів.
 
 
17 листопада 2015
oil-gas-energy.com.ua