БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниРента за рентою закони подавай

Рента за рентою закони подавай

18 листопада 2015
Минулого тижня найбільше суперечок у Верховній Раді викликали два питання - дискримінація секс-меншин і газовидобувників. Першим пощастило більше. Їх поправку все-таки проштовхнули. А от законопроект про зниження рентної плати на природний газ залишився непроголосований. Урядова коаліція так і не визначилася, що гірше: недоотримати 10 млрд грн. сьогодні або 3 млрд куб. м. газу вже завтра.
 
Заручники субсидій
 
Якщо Україна прагне до енергетичної незалежності, то збереження найвищих ставок рентної плати на видобуток в країні, - шлях явно не туди. Захмарні податки - це останнє, що допоможе інтенсифікувати газовидобуток і залучити інвесторів. Проте зараз найбільший вітчизняний добувач - держкомпанія "Укргазвидобування" - повинна платити в казну 70% від ціни кожного отриманого кубометра газу. Така ж ставка діє і для підприємств, які співпрацюють з УГВ на умовах договорів про спільну діяльність. У повністю незалежних видобувачів ситуація трохи краща. Для них встановлено ставку 55% ​​при видобутку на глибинах до 5000 м. і 29% - для глибших покладів. Але все пізнається в порівнянні.
 
У Європі система оподаткування надрокористувачів в різних країнах влаштована по-різному. Але якщо узагальнювати, то найвищий показник плати за видобуток нафти або газу в Данії. Він дорівнює 39%. У решти нижче, іноді істотно. Наприклад, в українських сусідів, які досягли найбільшого успіху у видобутку вуглеводнів - Румунії та Польщі - податкові ставки рівні 30% і 19% відповідно. Аргументація Кабміну, що за рахунок стягування ренти владо може платити населенню субсидії по комунальних платежах, ущербна в корені. Від неї віє психологією чи то Робін Гуда, чи то Дон Кіхота. Виходить, що у газовиків віднімають доходи, щоб віддати їх "простим людям", які віддадуть їх тим же газовикам. Але при цьому в процесі задіяний цілий державний механізм перерозподілу, де частину грошей благополучно випаровується, а частина йде на обслуговування самого механізму.
 
Газове лобі протягом усього року намагалося переконати уряд в невірності такого підходу. І уряд майже готовий був тихо визнати свою помилку, пішовши в 2016 році на задній хід (у поточному році ніхто вже бюджет перекроювати не буде). Але в тему на улюбленому коні увірвалася Юлія Тимошенко. І перетворила проблему в шоу. Лідер "Батьківщини" поставила знак рівності між ставками ренти і тарифами на послуги ЖКГ. Тепер сотня експертів може доводити, що прямого зв'язку між ними немає, електорат вже не повірить. А Тимошенко в кожному разі - у виграшній ситуації. Знизять тарифи - значить, її заслуга. Не знизять - підступи ворогів.
 
Згідно із заявами Юлії Тимошенко, зниження ренти до рівня 29% дозволить зменшити тарифи наполовину. Галузеві фахівці кажуть, що насправді частка ренти в кінцевій ціні газу становить не більше 15%. До того ж база нарахування цього податку для різних учасників ринку відрізняється між собою. "Укргазвидобування" платить 70% від ціни 1 590 грн. / тис. куб. м, приватні добувачі - 55% від майже 7000 грн. / тис. куб. м. Тому найбільш гостро це питання стоїть саме для державної компанії. Хоча в силу свого статусу вона не дозволяє собі піднімати стільки шуму, як депутати і приватні добувачі.
 
Падати будемо?
 
Однак на одному з круглих столів нинішньої осені голова правління "Укргазвидобування" Олег Прохоренко все ж зізнався: при ренті в 70% компанія довго не вистоїть. В ідеалі їй потрібно закласти 15 млрд. грн. капітальних інвестицій, щоб забезпечити приріст видобутку природного газу в 2 млрд. куб. м. Приблизно 5 млрд. грн. необхідно, щоб утримати видобуток хоча б на нинішньому рівні. Якщо ж рента вимиє всі інвестиційні кошти, то падіння видобутку не уникнути. Вона вже й так падає (за результатами першого півріччя 2015р. - на 4%). А в 2016, якщо нічого не зміниться, кут падіння може скласти всі 15% (мінус 2 млрд. куб. м. за рік). Цей дефіцит необхідно буде компенсувати за рахунок імпорту - за нинішніми цінами це приблизно 13 млрд. грн.
 
Ще на 0.5 млрд. куб. м обіцяють впасти на наступний рік приватні добувачі. "При ціні на газ в 170 дол. і ренті 55% газодобувній компанії залишається 77 дол. доходу після сплати ренти, - стверджує один з їх парламентських адвокатів, заступник голови комітету з питань ПЕК Ольга Белькова. - Цього достатньо для покриття необхідних операційних витрат, але навіть близько недостатньо для покриття капітальних". За її розрахунками, в Україні зараз розмір таких витрат варіюється від 87 дол. до 111 дол. Правда, на ренту при такій арифметиці взагалі нічого не залишається - максимум 15%.
 
На таке радикальне зниження ніхто, звичайно, не піде. Остання урядова пропозиція зводиться до того, щоб приватникам знизити ренту з 1 січня 2016 року (з 55% до 29% - для глибин до 5000 м і з 29% до 14% - для глибин понад 5000 м), а "Укргазвидобування" - тільки з 1 липня (до 55%). Для підприємств ж, що працюють з УГВ за договорами про спільну діяльність, ставка повинна зберегтися на нинішньому рівні - 70%. Однак на минулому сесійному тижні цю версію проголосувати так і не встигли. А чи потрапить вона до порядку денного засідань після 24 листопада, буде залежати від того, як сторгуються учасники коаліції на дорадчій раді.
 
Два вузла
 
Найбільш спірними продовжують залишатися дві норми. Перша стосується занадто довгої відстрочки для "Укргазвидобування". До зниження ренти компанія може і не дотерпіти. Або ще глибше зануритися в кредитний вир. Зараз вона вже винна банкам більше 3 млрд. грн., Веде переговори про залучення ще 2 млрд. грн. від одного з українських держбанків і претендує на частину китайського кредиту, про який Київ домовився з Пекіном ще три роки тому.
 
Другий дражливий момент - рента для договорів про спільну діяльність. Залишити її на рівні 70%, напевно, справедливо, оскільки учасники таких договорів понесли значно менші витрати і ризики на етапі підготовчих робіт. У "Укргазвидобування" сьогодні є 12 таких договорів. "У спільну діяльність віддавалися кращі свердловини", - зазначив днями нинішній глава УГВ Олег Прохоренко, натякаючи на попередників. Якби зараз хтось ставив питання про розрив договорів, він, схоже, був би не проти. Але давні партнери так просто йти з насиджених місць не збираються. У них є своя підтримка у Верховній Раді, і вони ще поборються за більш низьку ренту для своїх свердловин.
 
Втім, у всіх існуючих нині версіях законопроекту рента розглядається виключно в соціальному ракурсі - або в якості джерела фінансування субсидій, або як способу знизити ціну на газ для населення. Своє першорядне покликання - формувати капітал для збільшення національного видобутку корисних копалин, в першу чергу вуглеводнів, вона давно забула. Це приблизно той же випадок, що і з акцизом на паливо, який нібито повинен йти на ремонт доріг.
 
Хоча в метушні навколо ренти якось забувається, що в газовому тарифі є складові, які набагато більше впливають на ціну. Наприклад, маржа НАК "Нафтогазу України" від продажу газу населенню становить 3 451,8 грн. з кожної тисячі кубометрів. Це в два з гаком рази більше, ніж сам НАК платить за видобутий газ "Укргазвидобування", при цьому він не бурить, не сіє, не оре. Ірраціональність такого розподілу доходів очевидна. Адже зазначена маржа йде на перманентний порятунок "Нафтогазу України" від банкрутства. Але поки штучно підтримується життя "мами", її "дочці" хронічно не вистачає коштів на розвиток.
 
 
 
18 листопада 2015
http://uaenergy.com.ua/