БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниДевід Даймонд: EITI дозволить збільшити ВВП України

Девід Даймонд: EITI дозволить збільшити ВВП України

22 грудня 2015
Реалізація стандарту EITI – це безліч можливостей та переваг для всіх гравців як на внутрішньому, так і на міжнародному енергетичному ринках, вважає член Міжнародного правління EITI Девід Даймонд. На думку пана Даймонда, від впровадження цього стандарту користь отримують абсолютно всі сторони процесу: «Для уряду це кращий рейтинг на міжнародній арені за рахунок запровадження визнаного багатьма державами стандарту; для компаній – чітке розуміння своєї ролі на ігровому полі; для громадськості – отримання достовірної інформації про діяльність видобувного сектору, а для інвесторів – розуміння всіх інвестиційних ризиків і переваг, відсутність конфлікту інтересів. Таким чином, реалізація цього стандарту дійсно вигідна всім учасникам енергетичного ринку», підкреслює експерт.
 
Він також зауважує, що впровадження EITI значно покращує рівень енергетичної безпеки, що відбувається «за рахунок більш прозорого та зрозумілого ігрового поля». Крім того, Україна отримує й інші переваги, зокрема: зниження рівня корупції в одній з найбільш корумпованих галузей; посилення правових та податкових структур; збільшення ВВП за рахунок зростання рівня доходів від природних ресурсів; покращений суверенний рейтинг, а також зменшення залежності від викопних видів палива за рахунок прозоріших правил на енергоринку.
 
Довідка. Ініціатива прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiative, EITI) – це міжнародний антикорупційний стандарт забезпечення прозорості у видобувних галузях,який запроваджують 49 країн, у тому числі США, Канада, Норвегія, Казахстан. Суть ІПВГ полягає в тому, що компанії оприлюднюють інформацію про те, скільки вони сплачують урядові за видобуток корисних копалин, включаючи податки, мита, роялті, спеціальні і адміністративні платежі (плата за ліцензії, дозволи тощо), а державні органи оприлюднюють інформацію про те, скільки грошей отримують від компаній.
 
 
22 грудня 2015
«Українська енергетика»