БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниBritish Oil & Gas Authority в грудні видав 159 ліцензій на геологорозвідку і видобуток

British Oil & Gas Authority в грудні видав 159 ліцензій на геологорозвідку і видобуток

14 сiчня 2016
Британський нафтогазовий регулятор British Oil & Gas Authority в грудні видав 159 ліцензій на геологорозвідку і видобуток на сланцевих родовищах з використанням гідравлічного розриву пласта (ГРП). У зв'язку з цим поточний рік може ознаменувати початок «сланцевої революції» в Європі, вважають експерти. Разом з тим очікується подальше протистояння нафтогазових компаній і критиків «фрекінгу», не виключені масштабні судові розгляди.
 
British Oil & Gas Authority дозволив використовувати ГРП на глибині від 1200 метрів під національними парками та іншими охоронюваними зонами на території Великобританії. Юристи стверджують, що цей крок суперечить Орхуської конвенції Європейської Економічної Комісії ООН, згідно з якою у громадян повинна бути можливість впливати на рішення з питань, що стосуються довкілля.
 
Гідравлічний розрив пластів (гідророзрив, ГРП або фрекінг від англ. Fracking) передбачає закачування в породу спеціальної рідини за допомогою потужних насосних станцій, а після цього - додавання розклинюючого агента. У результаті в гірській породі формується високопроводімая тріщина, яка забезпечує істотне зростання дебіту свердловини. Технологія існує вже багато десятиліть, однак її масове застосування почалося в 1990-х роках, спочатку переважно на нафтових свердловинах.
 
Поєднання ГРП і горизонтально направленого буріння (ГНБ) стало ключовим в «сланцевої революції» в США. Однак, оскільки в результаті застосування ГРП залишається токсична вода, дана технологія розробки викликала хвилю екологічних протестів по всьому світу. Деякі країни ввели обмеження чи заборони на гідророзриви для геологорозвідки і видобутку вуглеводнів. Ті ж, хто хотів би розвивати ГРП, стикаються з необхідністю первинних високих витрат, високотехнологічного обладнання та кваліфікованого персоналу.
 
 
 
14 січня 2016
Енергополітика. Нафту і газ