БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВидобувна галузь вуглеводнів Харківщини: економічний розвиток чи занепад для громад

Видобувна галузь вуглеводнів Харківщини: економічний розвиток чи занепад для громад

10 березня 2016
10 березня у Харківському національному економічному університеті ім. Семена Кузнеця пройшов круглий стіл «Видобувна галузь вуглеводнів Харківщини: економічний розвиток чи занепад для громад». Захід організовано за підтримки Німецького товариства інтернаціональної співпраці (GIZ), Міжнародного фонду «Відродження» та Департаменту підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської облдержадміністрації.
 
Володимир Єрмаченко (Проректор ХНЕУ) розповів про можливості навчання в університеті та співробітництво з громадськими організаціями та фондами.
Владислав Дейнеко (Координатор коаліції «Енерготранспарентність») у своєму виступі розкрив потенціал ініціативи по забезпеченню прозорості у видобувних галузях (ІПВГ) України. Впровадження ініціативи дозволить зменшити рівень корупції, підвищити зацікавленість інвесторів, отримувати додаткові кошти до бюджету, суттєво покращити інвестиційний клімат. Окрім того, за його словами, у видобувних регіонах підвищаться стандарти життя населення, місцеві громади матимуть змогу бути почутими як центральною владою, так і видобувними компаніями, це сприятиме створенню нових робочих місць, покращить ситуацію з освітою та охороною здоров’я та розвине інфраструктуру.
 
На особливу увагу заслуговує можливість діалогу між місцевими громадами, а також соціальне корпоративне партнерство між компаніями і місцевими громадами. Пілотні проекти будуть запущені у 7 областях: Харківській, Полтавській, Сумській, Львівській, Івано-Франківській, Чернігівській і Донецькій. Очікується мепінг районів операційної діяльності.
 
Денис Ткачов (Департамент з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації) та Олексій Белоцький (Управління паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації) зупинились на ролі прозорості видобувної галузі у підвищенні конкурентоспроможності Харківської області, стані і перспективах видобувної галузі Харківського регіону. Денис Ткачов згадав побудову стратегії видобувних компаній на прикладі Шелл, а також програми соціальних інвестицій, розроблені департаментом. Він підкреслив, що запобігання корупції закладено в стратегії розвитку Харківської області, і це підвищує інвестиційну привабливість регіону.
 
Світлана Мізіна (експерт з комунікацій ІПВГ в Україні, GIZ) у своєму виступі зупинилась на комунікаційній стратегії ІПВГ та її значенні для регіону. Імплементація стратегії збільшить платежі до бюджету України, сприятиме розвитку територій. Особливу увагу Світлана звернула на висвітлення теми видобувної галузі в регіоні журналістами.
 
Роман Ніцович (керівник програм аналітичного центру DiXi Group) представив основні результати першого звіту ІПВГ, його значення для влади та громад. Роман згадав, що Східний регіон є особливо важливим для видобувної галузі в Україні. Звіт дозволив зробити повний огляд галузі, налагодити зв’язки між органами державної влади та громадами. Дуже важливою у звіті є місцева складова. 
 
Круглий стіл викликав не аби який інтерес у учасників. Вони обговорювали як можливості, так і ризики видобувної галузі вуглеводнів для Харківської області. Голова громадської організації «Нова Енергія» Віталій Філенко, організатор заходу, запевнив, що робота з інформування населення з ініціативи по забезпеченню прозорості у видобувних галузях (EITI) України буде продовжуватись.
 
 
10 березня 2016
EITI в Україні