БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниІніціатива прозорості дісталася до Талалаївського району Чернігівщини

Ініціатива прозорості дісталася до Талалаївського району Чернігівщини

06 травня 2016
У смт Талалаївка на Чернігівщині 27 квітня відбувся перший із трьох запланованих в області круглих столів з обговорення Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні та її значення для місцевих громад. Участь у заході взяли представники районної ради та райдержадміністрації, сільські і селищні голови, громадські активісти, представники місцевих підрозділів НГВУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта».
 
Світлана Мізіна, менеджер з комунікацій ІПВГ в Україні (GIZ Ukraine) розповіла учасникам про процес імплементації Ініціативи,  перші результати, а також механізми та інструменти, які ІВПГ відкриває для підвищення якості управління видобувною галуззю.
 
«Серед цілей Ініціативи — налагодження партнерства та створення механізму врегулювання конфліктів між урядом, органами місцевої влади, видобувними компаніями та місцевими громадами у видобувних регіонах», — наголосила Світлана Мізіна.
 
За її словами, Асоціація «Енерготранспарентність» зараз працює над маппінгом районів операційної діяльності компаній у кожному видобувному регіоні України. Подальші плани — започаткувати пілотний проект запровадження моделі соціального партнерства на базі окремої громади та компанії.
 
Валерій Сорокін, представник Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА, презентував результати першого національного звіту Ініціативи прозорості видобувних галузей України. 
 
Учасники круглого столу наголошували, що активний видобуток нафти у районі приносить мізерні кошти до місцевих бюджетів. Натомість господарська діяльність призводить до руйнування доріг та погіршення рівня життя громад, екологічних проблем.  «Ситуація у нас така: нафту й газ видобувають, дороги розбили — і все», — нарікає Лариса Лисенко, сільський голова Українського. На території сільради  знаходиться Ярошівське нафтове родовище і діють 23 свердловини. Але, за словами голови, єдині кошти, які отримує громада — 3–4 тисячі гривень на рік як надходження від земельного податку.
 
Голова Талалаївської районної ради Юрій Дзюбан позитивно оцінив впровадження ІПВГ  та проведення тематичних круглих столів у видобувних районах як зрушення на шляху до справедливого розподілу надходжень від природних багатств. Учасники круглого столу активно підтримали ідею перерозподілу частки ренти за користування надрами на користь місцевих бюджетів. Хоча представники місцевих громад і скептично ставляться до того, що відповідний законопроект зрештою буде схвалено, вони готові лобіювати це питання перед народними депутатами Верховної Ради, обраними від району.
 
За інформацією представників Талалаївської РДА, видобуток нафти і газу на території Талалаївського району здійснюється протягом 44 років. Діють такі структурні підрозділи ПАТ «Укрнафта»: цех видобутку нафти й гази, дільниця цеху підземного і капітального ремонту свердловин, автоколона № 5 цеху технологічного транспорту та інші дільниці, на яких працює близько 300 осіб.
 
Протяжність трубопроводів цеху видобутку нафти й газу становить 185 кілометрів. Підприємство обслуговує близько 100 свердловин і 400 кілометрів трубопроводів міжпромислового сполучення. 
 
Окрім видобутку нафти та перекачування її до Гнідинцівського переробного заводу, цех займається транспортуванням природного газу для потреб Ічнянського, Талалаївського та Срібнянського районів — для цього діють 4 газорозподільні станції. Видобуток Талалаївського цеху складає близько 40% від загального видобутку нафти НВГУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта».
 
За даними Талалаївського відділення Бахмацької ОДПІ ГУ ДФС у Чернігівській області, станом на 1 січня 2016 року сума податкового боргу до державного бюджету по ПАТ «Укрнафта» становила 375,57 мільйонів гривень. Платежі припинилися ще у вересні 2014 року. Усі застосовані процедури стягнення податкового боргу результату не дали.
 
Захід організовано ГО «НОВА Енергія» (м. Харків) за сприяння Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА в рамках проекту «Розвиток мережі партнерських організацій з реалізації завдань Комунікаційної Стратегії ІПВГ 2015 у видобувних регіонах України», що реалізується за підтримки компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, яка діє за дорученням Федерального Уряду Німеччини, та Міжнародного фонду «Відродження».
 
 
06 травня 2016
EITI в Україні