БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниГромадськість Хорошівського району зацікавлена в прозорості видобувної галузі та закликає до обґрунтування розмірів санітарно-охоронної зони

Громадськість Хорошівського району зацікавлена в прозорості видобувної галузі та закликає до обґрунтування розмірів санітарно-охоронної зони

30 травня 2016
24 травня 2016 року в селищі Хорошеве Харківської області відбулося засідання круглого столу «Від прозорості видобувних компаній до порозуміння у громадах», в якому взяли участь селищний депутат Роман Нестеренко, голова громадської організації «Хорошівська громада» Ірина Юрасова, селищний голова Олег Коваль, представники смт. Безлюдівка та Бабаї, експерти та організатори заходу, а також представники засобів масової інформації.
 
Захід відбувся за ініціативою ГО «НОВА Енергія» в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). В ході роботи круглого столу Олена Агапова розповіла кому належать надра у Хорошеві, Бабаях та Безлюдівці Харківського району, що викликало неабиякий інтерес в аудиторії. Під час виступу Олена презентувала карту спецдозволів на використання надр для видобутку вуглеводнів Харківського району, де були вказані підприємства-власники спецдозволів. Жителі селища Хорошеве проявили великий інтерес до непрозорої роботи нафтогазовидобувних підприємств. 
 
Олена Крайнюк (експерт ГО «НОВА Енергія») розповідала про законодавчу базу та особливості оподаткування нафто-газовудобування в Україні. Також її доповідь містила інформацію щодо міжнародного досвіду у законодавчому та налоговому регулюванні видобувної галузі. Під час дискусії громадський діяч Сиромятніков Євген зазначив, що не має бажання співпрацювати та йти на зустрічв идобувним компаніям та підтримує думку про повне ліквідування їх на території селища. Його думку підтримали інші слухачі, які розповіли про екологічні проблеми селища, про нестачу питної води та дороги, котрі потребують негайного ремонту. Ірина Юрасова виступила з ідеєю об’єднання громад для спільної боротьби проти несправедливості та непрозорості роботи нафтогазовидобувних компаній.
 
В ході дискусії кілька разів піднімалося питання про те, що існують невирішені конфліктні ситуації громади Хорошеве з видобувною компанією «Алдеа Україна». Суть проблеми стосується газової свердловини, яка розташована дуже близько до населеного пункту. Отже розміри санітарно-охоронної зони повинні визначатися більш обґрунтовано. Коли будувалася свердловина, норма була 300 м, зараз збільшили до 1000 м, але жителі Хорошеве вважають, що цього розміру також замало. Тепер громадяни задаються питанням: якщо за нинішньою нормативно-правовою базою свердловина розташована в неприпустимій близькості від населеного пункту, в які організації можна звернутися зі скаргою і чи можна взагалі щось зробити для вирішення цього питання.
 
Під час роботи круглого столу було висунуто пропозицію щодо створення Асоціації територіальних громад, на яких ведеться видобуток, та які будуть підтримувати ІПВГ, в тому числі просування законопроектів, таких, наприклад, як №3038. Учасники круглого столу порозумілись на думці, що обговорення подібних питань певною мірою вплине на вирішення глобальних проблем територіальних громад за підтримки видобувних компаній, які розгорнули діяльність на території селища Хорошеве.
 
Ініціативу з підвищення прозорості видобувних галузей в Україні (UAEITI) впроваджено з метою зниження соціального напруження та підвищення ефективності управління видобувною галуззю в Україні. UAEITI — це стандарт прозорого управління у видобувних галузях, що дозволяє покращити конкурентоспроможність та інвестиційний клімат регіону, сприяючий сталому розвитку громад. 
 
Захід проведено за підтримки американського народу в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).
 
 
30 травня 2016
UAEITI