БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниГромади Харківщини проти нового видобутку газу за старими правилами

Громади Харківщини проти нового видобутку газу за старими правилами

01 липня 2016
Чому українці не вірять обіцянкам державних компаній обговорювали на круглому столі у м. Ізюм Харківської області 24 червня 2016 року
 
Чергове підвищення комунальних тарифів та тарифів на газ змусило політиків навипередки говорити про необхідність нарощування видобутку власного газу для забезпечення енергетичної безпеки України. Як показав аналіз дійсних ліцензій на нафто та газовидобування, проведений в рамках впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні, значна частина ліцензій державними компаніями була отримана майже 20 років тому і вже наближаються до завершення терміну дії. 
 
«У 2007 році початок розвідки компанією «Укргазвидобування» на нашій території став, для не газифікованої, Студенокської сільськоїї ради дуже райдужною перспективою і оптимістичні обіцянки дарували селянам надію на тривалу та плідну співпрацю.» - зазначив Володимир Бурлака, незмінний протягом 10 років сільський голова. За результатами майже 10-ти річної роботи компанія змогла «забезпечити» місцевих жителів лише постійним шумом, вщент зруйнованими дорогами та порожніми обіцянками. Саме це стало причиною масових виступів жителів проти початку розвідки запасів нетрадиційного газу.
 
Під час Круглого стілу «Ініціатива прозорості видобувних галузей – шлях до зміцнення громад»  з представниками органів місцевого самоврядування, територіальних громад, громадських організацій та ЗМІ, неодноразово висловлювалися думки про необхідність компенсації завданої шкоди відразу, а не 20-30 років. Як видно з карти ліцензійних ділянок Ізюмського району, майже вся його поверхня вкрита діючими ліцензіями. Характерно, що всі 5 ліцензій ПАТ «Укргазвидобування» вичерпають свій термін впродовж 3 років і якщо «правила гри» не змінять, то люди просто не дадуть більше «ґвалтувати» свою землю годуючи місцевих жителів порожніми обіцянками.
 
 
З перших днів незалежності України, йде обговорення справедливого розподілу рентної плати за використання надр нафто та газовидобувними компаніями, але всі законопроекти, так і залишаються проектами, а грошу просто перетікають в кишені можновладців, що не хочуть почути свій народ. Обговорювали під час заходу й питання соціального партнерства та угод про розвиток соціальної інфраструктури, що є гарним прикладом добропорядного партнерства. Проте такі форми співпраці мають бути доповненням до державної політики із забезпечення сталого фінансового розвитку видобувних регіонів, а не заміняти іх.
 
Представники місцевого самоврядування відмітили важливість впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей в Украіні (UAEITI), як стандарту прозорого управління у видобувних галузях та наголосили на потребі відкритої публікації данних не лише на національному рівні, але й у розрізі компаній та конкретних проектів
 
Подія стала можливою завдяки підтримці американського народу в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) «ЗМФІ-ІІ».
 
 
01 липня 2016
UAEITI