БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниГромади хочуть прозорого використання коштів видобувних компаній в соціальні проекти для місцевих громад

Громади хочуть прозорого використання коштів видобувних компаній в соціальні проекти для місцевих громад

22 серпня 2016
16 серпня 2016 року в м. Миргород та 17 серпня в смт. Нові Санжари відбулися семінари на тему: «Громадянське представництво. Місцеві бюджети та доходи від добування корисних копалин». На заході були присутні сільські голови, представники районних рад, районних адміністрацій, соціальних служб та інших установ і організацій. Віктор Бобиренко навів приклади успішного громадського представництва в Україні, розкрив поняття адвокасі та лобіювання, розповів, як визначити стратегію кампанії, проводити аналіз та вибирати цільову групу. «Якщо говорити простою мовою, то лобіювання - це комунікація, а краще сказати маніпуляція. В наш час всі кимось маніпулюють: жінки чоловіками, діти батьками, а саме краще онуки - бабусями і дідусями. Головне, для проведення ефективної кампанії, визначити проблему, окреслити цільову аудиторію, провести аналіз ситуації і чітко зрозуміти хто приймає рішення (наша ціль), яке вирішить наше питання (проблему)» - продовжував тренер. 
 
Учасники семінарів визначали позитивні і негативні сторони створення коаліції та їївиди. Віктор Бобиренко, у свою чергу, навів приклади успішного проведення кампаній, розповів, які можуть бути ресурси та інструменти для вирішення конкретної проблеми. Експерт Юрій Филенко, провів презентацію на тему: «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) та доходи видобувних компаній». «На початок 2014 року суб’єкти підприємницької діяльності мали 96 спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами на території області, у тому числі на геологічне вивчення надр – 22. Із загальної кількості спеціальних дозволів 40 мають приватні підприємства. Балансові запаси газу на Полтавщині становлять 44% від загальноукраїнських, які зосередженні в межах 64 родовищ (з 261 по Україні)» - зазначив експерт. «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) – це незалежний добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт забезпечення прозорості, який впроваджується у 51 країні світу. ІПВГ вимагає проведення збірки платежів, та доходів, пов’язаних з розробкою національних природних ресурсів, які отримують уряди країн. Відкриття даних – це давно не новинка у сучасному світі. Це обов’язкова частина діалогу між громадою, державою і компаніями, що дозволяє побудувати довіру і чесну співпрацю між ними». 
 
Також Ю. Филенко розповів про успішний досвід створення і функціонування суверенних фондів добробуту (Sovereignwealthfund), сукупні активи яких на даний час уже перевищують 7 трлн дол., що майже порівнянне з третиною ВВП США. «Найбільш знаними в європейському регіоні є Державний пенсійний фонд Норвегії (норв. Statenspensjonsfondtland), російський "Фонд национального благосостояния", азербайджанський Державний нафтовий фонд (азерб. AzərbaycanRespublikasıDövlətNeftFondu) і казахстанський Національний фонд Samruk-Kazyna (каз.Самұрық-Қазына).
 
Головними завданнями таких інституцій є підтримка стабільності національної економіки, запобігання негативним проявам кон'юнктури ринку та акумулювання коштів для наступних поколінь. Як показує досвід вищеназваних країн, більшою чи меншою мірою такі фонди виконують ці функції, гарантуючи додаткові стимули розвитку національним економікам і більшу соціальну захищеність населення на даний час та у майбутньому. Звичайно, якщо парламенти і уряди країн обмежені в своєму прагненні втручатися у діяльність таких фондів» - продовжив експерт.
 
Учасники семінарів в Миргороді і Нових Санжарах розповідали про однакові проблеми з екологією, дорогами та співпрацею з видобувними компаніями в рамках соціального партнерства. Дуже добре, що видобувні компанії знаходять можливість вкладати ресурси в соціальні проекти для місцевих громад, але важливо, щоб ці кошти витрачалися прозоро, під пильним оком громади. Всі присутні погоджувались, що повернення частини рентних платежів від видобутку нафти і газу у місцевий бюджет змогло б вирішити більшість проблем у видобувних регіонах. 
 
Заходи організовано Полтавською філією Суспільної служби України в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агенством США з міжнародногорозвитку( USAID).
 
 
22 августа 2016
EITIUA