БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниР.Сторожев розповів про шляхи залучення інвесторів до вітчизняної галузі газовидобування

Р.Сторожев розповів про шляхи залучення інвесторів до вітчизняної галузі газовидобування

05 вересня 2016
За словами Р.Сторожева, на сьогодні залучення інвестора у нові проекти — це єдина реальна можливість збільшити видобуток вуглеводнів для України.
 
Залучення інвестора, як українського так і міжнародного, може відбуватися декількома шляхами. Про це УНН розповів президент асоціації “Надрокористувачі України” Роман Сторожев. 
“Залучення інвесторів може відбуватись декількома шляхами: це пропозиція придбати на відкритому аукціоні спеціальні дозволи на користування надрами, за власні кошти проводити геологічні роботи та видобувати природний газ для реалізації на ринку. Певні позитивні зрушення у питанні проведення аукціонів відбулись: процедура не змінюється вже кілька років, а отже, інвестор може планувати участь у них заздалегідь, формувати свої фінансові плані відповідно до цього”, — говорить експерт.
 
Проте, на переконання Р.Сторожева, ще необхідно створити цифрову інформаційну базу родовищ, які можуть бути виставлені на аукціон.
“Це необхідно для ознайомлення потенційного інвестора з тими перспективними родовищами вуглеводнів, спеціальні дозволи на які держава може запропонувати йому на аукціоні за певну плату”, — додав він.
 
За словами експерта, також можна залучати інвесторів до співпраці за Угодами про розподіл продукції. “Цей варіант державно-приватного партнерства досить поширений у всьому світі і дозволяє передбачити захист інтересів як держави, так і інвестора, передбачити врегулювання ризикових аспектів умовами договору. В Україні поки що не були успішно реалізовані проекти за УРП, і на нинішньому етапі необхідне доопрацювання законодавства з цього питання. Відповідний законопроект був розроблений Комітетом ВРУ з питань ПЕК, але поки не розглядався парламентарями. Угода про розподіл продукції вважається ефективним механізмом, оскільки відбувається розподіл саме продукції — природного газу, тобто, держава отримує відразу необхідний їй ресурс”, — пояснив він.
 
Президент асоціації “Надрокористувачі України” наголосив на тому, що Україна є імпортером природного газу, “а тому ще довго матимемо потребу в енергоресурсах”. “Український ринок газу — один з найбільших ринків у Європі, потенційно — це суперліквідний ринок. Є власний видобуток, є збут. З логістики країна зручно розташована, і у нас дуже розвинена інфраструктура. Одна з найбільших і розвинених газотранспортних мереж в Європі. Є і сховища, і магістралі високого тиску, розгалужені мережі середнього і низького тиску. Високий рівень газифікації. Якщо до всіх цих привабливих передумов додати ще стабільність, то Україна зможе залучати досить вагомі інвестиції і таким чином забезпечуватиме енергетичну безпеку, знижуватиме залежність від імпорту”, — зазначив Р.Сторожев.
 
Нагадаємо, на сьогодні Україна не має власних коштів для розробки нових родовищ вуглеводнів
 
 
05 вересня 2016
УНН