БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниБез розділення повноважень “Нафтогазу” подальшого розвитку ринку газу не буде - експерт

Без розділення повноважень “Нафтогазу” подальшого розвитку ринку газу не буде - експерт

24 жовтня 2016
За словами Романа Сторожева, ринок газу в Україні на сьогодні не розвинений, бо “Нафтогаз” як був, так і залишається монополістом галузі.
 
Розділення вертикально-інтегрованої компанії, якою є на сьогодні НАК “Нафтогаз” — це передумова для подальшого розвитку ринку природного газу. Країни ЄС починали лібералізації власних газових ринків саме з того, що виокремлювали оператора газотранспортної системи (в Україні — це ПАТ “Укртрансгаз” — ред.) у незалежну компанію. Цього ж наразі від українського “Нафтогазу” вимагає і Третій енергопакет. Про це у коментарі УНН повідомив президента Асоціації “Надрокористувачі України” Роман Сторожев.
 
“У країнах ЄС початок лібералізації газових ринків та створення бірж (хабів) починалось з відділення оператора газотранспортної системи та реформування його у незалежну компанію. В цьому випадку всі гравці мають рівні умови, не відбувається викривлення ринкової конкуренції неринковими механізмами”, — сказав він. За словами Романа Сторожева, ринок газу в Україні на сьогодні не розвинений, бо “Нафтогаз” як був, так і залишається монополістом галузі.
 
“НАК „Нафтогаз України“ є постачальником останньої надії для окремих категорій споживачів природного газу та займає монопольне становище на ринку природного газу в Україні, оскільки має вплив на ПАТ „Укртрансгаз“, „Укртранснафта“, „Укргазвидобування“ та „Чорноморнафтогаз“, які входять до складу його активів. Тобто, фактично НАК „Нафтогаз“ об’єднує у собі три основні функції: транспортування, розподілу та зберігання природного газу, які відповідно до Закону України „При ринок природного газу“ мають бути відокремленими та незалежними одна від одної”, — пояснив експерт.
 
Р. Сторожев переконаний, що розділення вертикально-інтегрованої компанії — це передумова для подальшого розвитку ринку природного газу. “Тому ПАТ „Укртрансгаз“ дійсно повинен стати незалежним учасником газового ринку. І на нашу думку доцільніше розділити активи „Нафтогазу“ таким чином, щоб вони не перебували у власності однієї особи”, — додав експерт.
 
Нагадаємо, на виконання вимог ЄС, нещодавно Міністерство економічного розвитку і торгівлі України забрало у НАК “Нафтогаз” всі функції по управлінню “Укртрансгазом” і газотранспортною системою, внісши відповідні зміни до статуту компанії. Майже одразу, ЄБРР, який кредитує НАК “Нафтогаз”, попросив ці зімни скасувати, хоча вони і відповідали вимогам “Третього енергетичного пакету”.
 
Також нагадаємо, за оцінками експертів енергетичного ринку, реформ “Нафтогазу”, попри обіцянки європейцям, так і не відбувається.
 
Більше того “Нафтогаз” намагається зберегти контроль над компанією. І про це зокрема свідчить спроба підпорядкування “Укртрансгазу” наглядовій раді “Нафтогазу”.
 
Разом з тим, вже дві європейські компанії зявили про готовність управляти української ГТС.
 
 
 
24 жовтня 2016
УНН