БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейПриватні газовидобувачі "пригрозили" владі скороченням видобутку сировини

Приватні газовидобувачі "пригрозили" владі скороченням видобутку сировини

29 липня 2014

 

Висока ставка на надрокористування в майбутньому може привести до скорочення надходжень до бюджету, вважають приватні оператори ринку 
 
Підвищення ставки податку на надрокористування призведе до нерентабельності розвідки і глибокого видобутку газу, вважають учасники ринку приватної газовидобутку. Про це йдеться в листі компаній "Гео-Альянс", "Бурісма", "Куб-Газ", "Тисагаз", "Нафтогазвидобування", "Смарт Енерджі" та Полтавської газонафтової компанії прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, голові Комітету ВР з питань енергетики Миколі Мартиненко і главі Комітету ВР з питань податкової та митної політики Віталія Хомутинника щодо проекту Закону України №4309а, що передбачає зростання ставки на надрокористування для приватних компаній на 70%. 
 
Учасники ринку відзначають, що видобуток газу не передбачає надприбутків в розмірі 700-1500%, оскільки витрати на видобуток газу різняться в залежності від умов та методів розробки родовищ. 
 
Також вони вказують на те, що проект закону не відповідає європейським нормам оподаткування. "Одним з напрямків повинно б бути збільшення видобутку власного газу. Однак законопроект збільшує ставки плати за надрокористування до безпрецедентних в Європі рівнів", - йдеться в листі. У документі зазначено, що аналогічна ставка в європейських країнах не перевищує 20%, тоді як проектом пропонується встановлення її на рівні 70%. 
 
В цілому учасники ринку вказують на можливу зупинку ринку газовидобутку через скорочення прибутків для приватних компаній. "Через фактичної відсутності прибутку приватні газовидобувні компанії не зможуть фінансувати розвиток і розробку родовищ, буріння нових свердловин і проведення додаткових досліджень. Це неминуче призведе до зупинки розвитку галузі в цілому", - попереджають "підписанти". 
 
Згідно з зареєстрованим у Верховній Раді урядового законопроекту (№4309а), при обчисленні плати за надрокористування фактичною ціною добувається в країні газу пропонується використовувати граничний рівень ціни на природний газ, що реалізується промисловим споживачам, який встановлює Національна комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ). 
 
В даний час в якості фактичної ціни видобувається в країні газу при обчисленні плати за надрокористування застосовується середня митна вартість імпортованого природного газу. Автори законопроекту №4309а пропонують збільшити ставки плати за користування надрами для газу, який реалізується ні для потреб населення, до 70% незалежно від глибини його видобутку. 
 
В даний час ставки плати за надрокористування при видобутку газу, який реалізується ні для потреб населення, складають 28% його вартості для газу з глибини до 5 км і 15% його вартості з глибини більше 5 км. У той же час ставки плати за надрокористування при видобутку газу для потреб населення пропонується зберегти на діючому рівні: 20% його вартості для газу з глибини до 5 км і 14% його вартості з глибини більше 5 км. Також пропонується не переглядати ставку плати за надрокористування при видобутку газу на шельфі (11%). 
 
Видобуток природного газу в Україні в січні-червні 2014 збільшилася в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року на 1,3% - до 9,8 млрд кубометрів. Видобуток природного газу в Україні в 2013 році збільшилася в порівнянні з 2012 роком на 1,7% - до 20,4 млрд кубометрів. На частку приватних газовидобувників припадає близько 25% від загального річного обсягу видобутих вуглеводнів. 
 
29 липня 2014 
"Дєло"