БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейДержгеонадрами України проведено роботу з розробки проекту змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами

Держгеонадрами України проведено роботу з розробки проекту змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами

16 вересня 2014

 

З метою адаптації актів Уряду до законодавства Європейського Союзу в частині забезпечення прозорості та усунення корупційних чинників при наданні надр у користування Держгеонадрами України, враховуючи пропозиції надрокористувачів, інвесторів, фахівців у сфері геології, а також структурних підрозділів Держгеонадр та державних геологічних підприємств у сфері її управління, було проведено роботу з розробки проекту змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, які фактично викладають цей Порядок у новій редакції.
 
Зазначений проект враховує пропозиції представників бізнесу, громадськості, відповідає чинному законодавству та спрощує ведення господарської діяльності з надрокористування.
 
Так, проект передбачає розширення можливостей для отримання права на користування родовищами бурштину, зокрема, не містить обмежень за їх промисловим значенням та площею. Зазначене особливо важливо для стимулювання легального користування бурштиноносними надрами та сприятиме ліквідації «чорного старательства», поширеного у північно-західному регіоні України.
 
Також проектом передбачено зменшення кількості випадків набуття права на користування надрами без проведення аукціону до 10, що сприятиме також наповненню державного бюджету, та зменшено кількість підстав для зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами. Крім того, підтримуючи діалог з бізнес-асоціаціями та враховуючи їх обґрунтовані пропозиції, Держгеонадрами у проекті не передбачаються норми щодо необхідності проведення моніторингу та наукового супроводження виконання особливих умов користування надрами, передбачених дозволом та угодою про умови користування надрами, а також державної експертизи звітів щодо результатів геологічного вивчення надр, а також інших геологічних матеріалів.
 
Також слід звернути увагу, що проект готувався з урахуванням останніх змін до законодавства, зокрема, Закону України від 09.04.2014 № 1193-VII, яким було змінено законодавство у сфері дозвільної системи. Наприклад, проект визначає згідно законодавчих актів конкретний перелік підстав для анулювання спецдозволу на користування надрами, його процедуру шляхом звернення до адміністративного суду тощо.
 
Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами»
 
Порівняльна таблиця до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами»
 
 
16 вересня 2014
Державна служба геології та надр України