БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейВидобувні компанії підтримали імплементацію міжнародного стандарту звітності галузі

Видобувні компанії підтримали імплементацію міжнародного стандарту звітності галузі

27 жовтня 2014

 

23 жовтня в Києві пройшла конференція, присвячена перспективам застосування в Україні міжнародного стандарту Ініціативи прозорості видобувних галузей, до якої Україна приєдналася в якості країни-кандидата в жовтні минулого року і правила якої зобов'язалася впроваджувати вже в 2015. За словами представників видобувних компаній такий стандарт важливий для Україна, так як зробить правила роботи в галузі прозорішими і зрозумілішими для інвестора. 
 
В теж час стандарт EITI передбачає розкриття інформації та державними органами про отримані платежах з боку видобувних компаній, що дає можливість більш публічного контролю за фінансовими надходженнями і цільовими видатками галузі. До думки видобувних компаній приєдналася і профільна Асоціація «Надрокористувачі України». У своєму виступі Президент асоціації Роман Сторожев зазначив, що Україна взяла європейський курс розвитку та дала зрозуміти про свій намір виконати Ініціативи прозорості видобувних отраслей̆ (EITI), тому повинна докласти всіх необхідних зусиль, для того щоб відповідати міжнародним вимогам. 
 
«Реалізація EITI як міжнародного стандарту стимулюватиме громадський діалог усіх зацікавлених сторін щодо того, як має здійснюватися управління природними ресурсами України, розвиток мінерально-сировинної бази. Уряд отримає "протестовані" в інших країнах принципи ефективного управління добиающей галуззю та інструменти для покращення співпраці з іноземними інвесторами, удосконалення процесів проведення геологічних робіт на родовищах, впровадження технологічних інновацій в галузі, збору податків, і в результаті - підвищення стабільності в цьому секторі », - зазначив Сторожев. 
 
Застосування принципів EITI відіб'ється також і на соціальних питаннях: населення зможе отримувати достовірну інформацію про даному секторі, місцевих соціальних інфраструктурних інвестиціях і впливі роботи тих чи інших компаній на екологію. Наприклад, в країнах, які вже застосовують стандарт EITI, від державних компаній вимагають надавати звітність про доходи, включаючи доходи від продажу ресурсів пайової участі держави; будь-яких витратах на соціальні потреби, державну інфраструктуру або паливні субсидії. Або ж інший приклад: якщо країни отримують значні доходи від транзитного транспортування нафти, газу або інших ресурсів, уряд зобов'язаний розкривати інформацію про отримувані доходи. 
 
Для якнайшвидшого впровадження принципів EITI в Україні потрібно в першу чергу забезпечити якісні зміни законодавства, що дозволяють поліпшити методи управління та інвестиційний клімат в країні в цілому в результаті проектів, пов'язаних з видобутком корисних копалин. До відома: тільки нафтогазовий сектор в частині видобутку регулюють 129 законів та інших нормативних документів. При цьому, з одного боку, існує проблема удосконалення законодавства, на підставі якого діють уповноважені контролюючі та регуляторні органи в добувній галузі, а також узгодження основних юридичних термінів європейського та українського законодавств. 
 
З іншого боку, бюрократична система гальмує прийняття основного документа галузі, а саме, нової редакції Кодексу про надра, який би міг об'єднати всі законодавчі норми надрокористування та забезпечити впровадження європейських прозорих і зрозумілих стандартів. Боротися з бюрократичними проволчкамі і налагодити відкритий діалогс надрокористувачами пообіцяла Державна служба геології та надр, яка вже почала публічний процес обговорення нового проекту Порядку видачі спеціальних дозволів на користування надрами. Зі свого боку відомство вже відкрило реєстри надрокористувачів, спрощена процедура доступу до геологічної інформації, планується запуск геоінформаційної системи розкриття інформації буде протестовано новий порядок видачі спецдозволів (за результатами електронних аукціонів), готується новий порядок проведення перевірок (на основі перегляду критерії оцінки ризиків). 
 
Підтримку ініціативи висловили працівники Міненерговугілля, члени Багатостороннього групи зацікавлених сторін по реалізації ЕІТІ, представники профільного комітету Верховної Ради, Світового банку, фахівці диппредставництв ЄС, США, Німеччини, Норвегії, Великобританії, Швеції та ін., Добувної компаній України, експертного середовища. 
 
На переконання заступника глава НАК "Нафтогаз України" Олександра Тодійчука, в питанні впровадження стандартів прозорості Україні слід орієнтуватися на передові країни - наприклад, Норвегію. Цю позицію підтримав відомий експерт, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХ" Михайло Гончар, наполіг на найвищій рівні політичного представництва уряду в EITI (поки уповноваженим Кабміну з реалізації ЕІТІ за посадою є міністр енергетики). 
 
Учасники заходу відзначили значну допомогу з боку громадських організацій, Міжнародного секретаріату ЕІТІ, залученого консультанта з банку. Олексій Орловський, директор програми "Демократична практика" Міжнародного фонду "Відродження", який багато років підтримує процес ЕІТІ в Україні, зазначив, що варто говорити не лише про виклики, а й про історії успіху: наприклад, в транзит і транспортування вуглеводнів були включені стандарту ЕІТІ після пілотного проекту групи країн, в т.ч. Україна. І на думку всіх учасників конференції, стандарт EITI повинен стати основою правової бази галузі надрокористування, основою нового проекту Кодексу про надра, і як результат - основою інвестиційної політики України в рамках співпраці з видобувними компаніями. 
 
 
27 жовтня 2014 
Прес-служба Асоціації "Надрокористувачі України"