БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниСекретаріат EITI закликає Україну активізувати дії для підготовки першого звіту

Секретаріат EITI закликає Україну активізувати дії для підготовки першого звіту

27 лютого 2015
У ході зустрічі голови Секретаріату Ініціативи прозорості видобувних галузей Йонаса Моберга (Jonas Moberg) і регіонального директора Річарда Діона (Richard Dion) із зацікавленими сторонами, досягнута домовленість докласти максимум дій і зусиль, щоб Україна встигла опублікувати свій перший звіт у жовтні 2015 року, хоча дотримуватися цього дедлайну буде нелегко.
 
Міністр енергетики Володимир Демчишин під час зустрічі з паном Мобергом підтвердив готовність Міністерства енергетики та вугільної промисловості працювати над імплементацією EITI. Слід зазначити, що найближчим часом планується підписати угоду зі Світовим банком і почати необхідні процедури для пошуку незалежного Адміністратора.
 
Під час засідання Багатосторонньої групи зацікавлених осіб, яка відбулася за участю представників Секретаріату EITI, регіонального директора Річарда Діона, який представив покроковий план дій на найближчі кілька місяців, який має реалізувати Україна, щоб встигнути вчасно підготувати звіт. Представники Міністерства енергетики повідомили на якому етапі підготовки знаходиться проект постанови КМУ і проект закону про прозорість у видобувній галузі, прийняття яких має встановити чіткі правила для компаній і уряду в звітності за стандартом ЕITI.
 
Всі сторони погодилися, що потрібно налагодити ще більш тісну комунікацію і співпрацю з урядом і третіми сторонами, щоб забезпечити швидке проходження та прийняття проектів нормативно-правових актів.
 
Також Йонас Моберг обговорив можливість прийняття необхідного законодавства з народними депутатами. Представники парламенту, зокрема від фракції Блоку Петра Порошенка та Самопомочі, запевнили у готовності підтримувати ініціативу щодо посилення прозорості видобувної галузі. Разом з тим відзначили, що такі ініціативи мають реалізовуватися в одному ключі з Угодою про асоціацію та директивами ЄС.
 
Під час конференції, присвяченій втіленню EITI в Україні, яка проходила за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», представники Секретаріату EITI підкреслили важливість громадської участі в ЕITI, прискорення реформ в Україні найближчим часом, в тому числі у видобувному секторі.
 
Програмний директор PWYP Стефан Гілберт (Stefan Gilbert) закликав громадськість не фокусуватися тільки на роботі Багатосторонньої групи як на інструменті реалізації ЕITI, розширюючи інструменти впливу, а також представив ряд інформаційних ресурсів, які дозволяють громадськості, зокрема журналістам, більш активно моніторити гравців у видобувній сфері України , проводити журналістські розслідування.
 
Владислав Дейнеко, координатор Асоціації «ЕнергоТранспарентність», представив учасникам основні положення комунікаційної стратегії EITI, яка зараз напрацьовується окремої робочою групою в рамках проекту за підтримки GIZ.
 
Також під час короткого семінару, який відбувся після конференції, журналісти, експерти та компанії поділилися конкретними пропозиціями, як можна зробити ЕІТІ більш зрозумілим, доступним і ефективним.
 
 
27 лютого 2015
oil-gas-energy.com.ua