БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’ю

Інтерв’ю - Сторінка 3

З прицілом на розвиток газовидобутку

Роман СТОРОЖЕВ, президент Асоціації "Надрокористувачі України"
"Енергобізнес" №22 (962) від 31.05.2016
 
Найближчим часом Україні необхідно реформувати інвестиційний механізм в сфері надрокористування і стабілізувати податкову політику. Під час опалювального сезону 2015 - 2016 рр. (жовтень і квітень включно) всі категорії вітчизняних споживачів використали 24 млрд. куб. м. природного газу. Згідно з оперативною інформацією центрального диспетчерського департаменту оператора української ГТС, для покриття такого споживання був використаний природний газ вітчизняного видобутку в обсязі 11.8 млрд. куб. м., відбір блакитного палива з газосховищ склав 8.6 млрд. куб. м., обсяг імпортних поставок - 4.9 млрд. куб. м. Зауважимо, що судячи з обсягу вітчизняному газовидобутку, є тенденція до подальшого скорочення імпорту на користь українського ресурсу. Принаймні, такі пріоритети декларує уряд.
Видобуток газу в Україні потрібно стимулювати законодавчими інструментами

Роман Сторожев, президент асоціації «Надрокористувачі України»
журнал "Енергобізнес"  від 05 липня 2016
 
20 червня Секретаріат Енергетичного Співтовариства опублікував моніторинговий звіт про стан реформи енергетичного ринку в Україні. Енергетичний сектор повинен стати ключем до успіху економічних реформ в Україні. Широкі можливості для реформ відкрив в законодавчому полі ЗУ «Про ринок природного газу», такі як встановлення ринкової економічно обґрунтованої ціни на природний газ для всіх категорій споживачів, підвищення енергетичної безпеки шляхом диверсифікація поставок природного газу за рахунок розширення потужностей реверсних маршрутів і нарощування власної ресурсної бази . Це заявляють європейські колеги в останньому звіті, пріоритетність енергетичних реформ відзначають і в уряді, і у Верховній Раді.
 
25 квітня 2016
Глава Асоціації «Надрокористувачі України»: Для збільшення власного газовидобутку Україні потрібні якісні зміни в галузі надрокористування

25 квітня 2016
oil-gas-energy.com.ua
 
Український газовидобуток не здає позицій, і приватні компанії протягом I кварталу 2016 року збільшили обсяги видобутих ресурсів. Так, в січні-березні цього року видобуток газу в недержавному секторі збільшилася на 30% або на 244 млн. куб. м газу. У трійці лідерів серед приватних видобувних компаній місця розділили «Нафтогазвидобування», «Еско-Північ» з Burisma Holdings, і «Укрнафтобуріння». Приріст видобутку став можливий в результаті зниження ренти в кінці 2015 року та незмінного попиту на внутрішньому ринку на природний газ, який видобувають компанії реалізовують за ринковими цінами. 
Час ділити "Нафтогаз"

 

01 березня 2016 
"Обозреватель"

Нещодавно НАК "Нафтогаз України" і Міністерство енергетики та вугільної промисловості представили свої моделі реформування компанії. Варіанти Міненерговугілля і "Нафтогазу" різні, хоча обидва засновані на одній з трьох моделей, запропонованих Європейським енергетичним співтовариством в Третьому енергетичному пакеті. Що являють собою ці моделі?

06 січня 2016
Рік під знаком боротьби


«Термінал» №1 (795) від 4 січня 2016 р. 

Буквально напередодні публікації цієї статті видобувна галузь отримала приємну новину: Верховна Рада України проголосувала за Законопроект №3688, в результаті чого були внесені зміни до Податкового кодексу України, в тому числі і в частині рентних платежів. Це стало найбільш довгоочікуваною подією для газодобувної галузі.

Що душить газовидобуток в Україні?

20 жовтня 2015
Ліга.Блоги
 
Останнім часом тема енергетичної незалежності стала топ-питанням, що обговорюється як в урядових колах, так і в українському суспільстві. Однак, аналізуючи результати урядових старань в даному контексті, виникає питання з приводу «недовиконання» намічених планів українськими політиками. Для фактичного підтвердження таких серйозних звинувачень наведемо трохи сумної статистики. Так, видобуток газу в Україні в січні-серпні 2015 становить 13,17 млрд. м3, що на 2,2% менше, ніж роком раніше. НАК «Нафтогаз України» за вісім місяців знизив видобуток на 4,9%. Видобуток газу в серпні 2015 року, в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року, знизився на 1%, - до 1,68 млрд м3. Видобуток компаній НАКу в серпні знизився на 6,5%. Причиною зниження обсягів видобутку в 2015 р. стали високі податкові ставки на видобуток природного газу і як результат - видобувні компанії скоротили або взагалі припинили будь-які інвестиції.

 

Роман Сторожев: Надрокористувачі готові використовувати стандарт EITI

15.03.2015
http://eiti.org.ua/

Левову частку доходів державного бюджету України формують видобувні компанії. Але непоінформованість суспільства про надходження від надрокористувачів та справедливому розподілі цих коштів часто призводить до того, що виникає недовіра до компаній, спотворення обсягів їх доходів. Завдяки імплементації стандарту EITI в першу чергу населення, а також бізнес та інвестори могли б спостерігати за платежами надрокористувачів державі і їх розподілом.
Олександр Домбровський: «Нова модель енергетичного ринку передбачає її законодавче забезпечення» (Відео)

25.02.2015
http://dombrowskiy.com/

Днями у Києві  відбулося обговорення  проекту закону «Про ринок природного газу». У заході взяли участь перший заступник голови комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, Олена Павленко — Діксі груп, Юлія Ковалів — НКРЕКП, Йоханес Баур — група підтримки України в Єврокомісії, Кароліна Чегір, експерт Секретаріату Енергетичного Співтовариства, Віталій Радченко — Американська торгова палата, Роман Сторожев — Асоціація «Надрокористувачів України», Марія Яковлєва — Союз учасників лібералізації газового ринку, представники профільного міністерства, НАК «Нафтогаз України», асоціації «Газові трейдери України», експерти та народні депутати.

НАДРОКОРИСТУВАЧІ ГОТОВІ ВИКОРИСТОВУВАТИ СТАНДАРТ EITI


07 квітня 2015
Liga.Blogs

Левову частку доходів державного бюджету України формують видобувні компанії. Але непоінформованість суспільства про надходження від надрокористувачів та справедливому розподілі цих коштів часто призводить до того, що виникає недовіра до компаній, спотворення обсягів їх доходів. Завдяки імплементації стандарту EITI в першу чергу населення, а також бізнес та інвестори могли б спостерігати за платежами надрокористувачів державі і їх розподілом.

Податкова політика в сфері газовидобування загрожує занепадом галузі, - експерти

Oilreview
11 березня 2015

2 березня Верховна Рада прийняла Закон України №2213 «Про внесення змін до статті 165 та 252 Податкового кодексу України», яким вносяться зміни в сферу видобутку природного газу державними компаніями. Закон закріплює збільшення рентної плати з 20% до 70% для газодобувних компаній, в яких держава володіє часткою 50% + 1 акція. Приватні газовидобувачі також знаходяться не в більш вигідному становищі.